Естонія це перша країна в Європі, площа якої покрита на 98% телекомунікаційною мережею, а 99,6% банківських операцій виконуються за допомогою онлайн-банкінгу.

Крім того, вона відома своїм цифровим урядом, програмою Е-Residency для бізнесу та залишається «Європейською Кремнієвою Долиною».

Естонія все ще мало популярний для українського туриста куточок Європи. Тому, аби не пропустити найцікавішого, ми створили міні-гайд її столицею – Таллінном.

Старе місто

Традиційно прогулянки європейськими містами починаються з центральної площі – Raekoja (Ратушна). Поруч з нею, на одній із вуличок розташований туристичний офіс, звідки кожного дня рівно о 12 починаються безкоштовні екскурсії містом від студентів та викладачів історії. Для них це чудова можливість попрактикуватися, а для вас – побачити усі визначні пам’ятки старого міста, послухати про історію Естонії.

Леннусадам. Морський музей Естонії

Леннусадам став найпопулярнішим музеєм країни завдяки своїй інтерактивності: тут можна й гідропланом покерувати, і в модель першої у світі субмарини залізти, і гонки іграшкових корабликів влаштувати. Та все ж головним експонатом залишається справжній підводний човен «Лембіт», всередині якого кожен відвідувач може відчути себе членом екіпажу.

Таллінська телевежа – це не просто найвища в країні споруда. Вона може перетворюватися у інтерактивний виставковий центр або ж кінотеатр. Цікавинкою є невелика студія, де кожен відвідувач може спробувати себе в ролі теледиктора. Тільки за 13 євро звідси відкриється панорама всього міста, а за додаткову плату можливо буде піднятися та прогулятися краєм відкритого балкону телебашти.

Креативний простір Теллісківі

У світі є тенденція до «переобладнання» старих будівель. Тут на колишньому закинутому радянському заводі сьогодні знову вирує життя. Громадський простір швидко став популярним місцем для проведення концертів та фестивалей, тут безліч ресторанів та невеликих кафе, де можна смачно перекусити, а в магазинчиках пропонують різноманітні товари: від вінтажного одягу до меблів.

Варто відвідати і Lift99. Саме тут збирається для нетворкінгу стартап-тусовка Таллінну. Окрім того, там постійно проводять різні лекції, конференції та зустрічі, тому варто завітати, якщо ви цікавитеся технологіями.

Відпочити на Теллісківі

Популярний у цій місцині – паб Падель, крафтові пиво та гарний вид дадуть можливість трохи перепочити у прохолоді. Якщо вам цікаві вінтажні речі, то їх можна знайти у Света баар. Особливістю цього місця є те, що ввечері магазину ви не знайдете – все тому, що він перетворюється у техно клуб.

Третій дракон

Найбільш атмосферний заклад Таллінну – середньовічний шинок, що розташований прямо в підвалі міської ратуші. Задля створення старовинної атмосфери, тут немає електрики, а в користуванні тільки свічки, від чого в шинку темно навіть вдень. Працівниці схожі на власниць старовинного кабака, а в меню є дичина. Приємний бонус – ціна, адже більше, ніж 3 євро за страву, ви тут не заплатите.

KUMU

Якщо хочете ознайомитися з історією та сучасністю естонського мистецтва – прямуйте до KUMU. У музеї зібрані колекції експонатів довоєнного, радянського та сучасного періодів історії мистецтва Естонії, а на п’ятому поверсі проходять виставки робіт іноземних митців. Вражає не тільки колекція музею, а й сама його футуристична будівля зі скла та доломіту, що ніби виросла з прилеглих пагорбів.

Порт Ноблеснер

Тут можна насолоджуватися заходом сонця (а може і світанком), морським повітрям та сучасною архітектурою на березі Балтійського моря. До того ж далеко їхати не доведеться, адже він знаходиться всього лиш в пяти зупинках від центру міста. Зараз проводяться відновлювані роботи, але таки варто завітати у найпопулярнішу броварню Естонії. Вже скоро у цій місцині відкриється новий арт центр.

Ресторан Солт

Не можна побувати біля моря й не спробувати місцеві морепродукти. Ресторан Солт пропонує великий вибір устриць, морської риби та вина. Заклад також багатий на вегетаріанські, безглютенові та веганські страви.

І ще одне місце

Якщо ви дійсно хочете насолодитися традиційною естонською сауною, варто відвідати Rangi saun. Вона знаходиться в Номме, мальовничому та спокійному лісовому масиві на окраїні Талліну. Ця місцина славиться своїми дерев’яними будиночками поміж соснами, березами та ялинами.

 

Це далеко не весь перелік креативних закладів та історичних місць Таллінну. Столиця на березі Балтійського моря ще має багато таємниць і чекає на гостей.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

4 × 4 =