Сербський мандрівник Володимир Паповіч є першим іноземним туристом, який на своєму човні дістався по Дніпру Києва. Володимир із сербського міста Нові Сад втілює свою дитячу мрію – пройти на човні найбільшими європейським ріками.

DSC_0110
Володимир Паповіч демонструє карту подорожі

Торік – у квітні 2016-го – Володимир вирушив по Дунаю із Нового Саду у Белград, потім територіями Болгарії та Румунії. Вірніше, одночасно обома країнами, бо Дунай тече по кордону між Болгарією та Румунією (або кордон проходить по Дунаю).

DSC_0127
Карта подорожі Паповіча

У Ізмаїлі Володимир перетнув наш кордон і став подорожувати Україною. Пройшов Чорним морем уздовж берега, відвідуючи Затоку, Одесу та Очаків, далі піднявся по Дніпру, дійшовши аж до Києва. Відпочивши в яхт-клубі “Оріяна” (Вишгород), рушив у Київське море, намагався пройти у Прип’ять, щоб продовжити подорож у Білорусі. Але неподалік Сухолуччя був попереджений прикордонниками про неможливість подальшого просування без необхідних документів і змушений повернутися назад до “Оріяни”. На цьому етапі торішня подорож Володимира закінчилася і він повернувся додому, до Сербії, а його човен “Севдах” (можна розтлумачити як “балканський блюз”) залишився зимувати в “Оріяні”.

Photo0233
Прикордонники в Київському морі. Фото Володимира Паповіча

Кілька днів тому Володимир знову прилетів до Києва. Цього року він хоче завершити свою мандрівку. Зараз чекає оформлення митних і прикордонних документів, а також сприятливої  погоди.

DSC_0122
Володимир Паповіч в яхт-клубі “Оріяна”
DSC_0116
Каютка на човні “Севдах”

В Україні сербському мандрівнику дуже подобається, практично всі люди на його шляху надавали безкоштовну допомогу. Найважче давалося проходити або радше обходити шлюзи на наших рукотворних морях. Його 5-метровий човен прирівнювали до іноземного комерційного судна й оцінювали шлюзування в 300 євро. Цю перешкоду Володимир долав таким чином: добрі люди ставили його “Севдах” на трейлер, об’їжджали шлюз, а потім спускали човен вище по течії уже в наступному морі-водосховищі.

Photo0056
“Севдах” переїжджає з моря в море. Фото Володимира Паповіча
Photo0289
Проходження шлюзу. Фото Володимира Паповіча
Photo0285
“Севдах” пришвартований до судна. Фото Володимира Паповіча

Володимир вважає, що Україна, а особливо Дніпро, має величезний потенціал у плані туризму. “Такої чистої води як у гирлі Дніпра я не бачив ні в Дунаї, ні в Рейні, ні в Майні, – пише він у своєму блозі. Прозорість води була до двох метрів і це було схоже на акваріум”.

Володимир впевнений, що Україну мають обов’язково відкрити для себе європейські яхтсмени, особливо ті, що подорожують ріками й каналами, а йог блог є своєрідним путівником для всіх наступних європейських туристів.

DSC_0104
Зараз Володимир Паповіч живе на своєму “Севдаху” на території яхт-клубу “Оріяна”

Ще кілька днів Володимир перебуватиме в Україні, в яхт-клубі “Оріяна”. Він відкрита, оптимістична і позитивна людина. Буде радий зустрічі і залюбки розповість про свою мандрівку.

Стаття про подорож Володимира Паповіча незабаром буде опублікована в журналі МАНДРИ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

1 × three =