А також неглибоке тепле море, велика кількість оздоровниць приваблюють у Бердянськ 1,5 мільйона туристів щороку

18 квітня в Києві представники міської влади Бердянська провели презентацію свого міста  

“Бердянськ – серце Азова” – це слоган міста-курорту на узбережжі Азовського моря. Сезон тут триває три місяці, з червня по вересень. За цей час у Бердянську встигають відпочити й оздоровитися півтора мільйона туристів. Переважна більшість яких – українці, але приїздять сюди із Білорусі, а також Польщі, Німеччини й Франції.

– Ми почали працювати з нашими закордонними містами-побратимами, – із захопленням розповідає мер Бердянська Володимир Чепурний. – І це вже приносить свої результати. 2016 року відвідали польське місто Бєльсько-Бяла, презентували курорт насамперед як дитячий. Тепер звідти приїжджають сім’ями.

Азовське море мілке (найбільша глибина – 13,5 метрів), що робить його прекрасним місце для дитячого відпочинку. Оздоровниці Бердянська спеціалізуються на лікуванні органів дихання (повітря насичене солями) та опорно-рухового апарату (поблизу Бердянська добувають лікувальні грязі). У місті працює єдиний в Україні дитячий санаторій – “Бердянський”, де діти можуть не лише проходити курс лікування, але й навчатися.

Та у Бердянську й дорослим буде не нудно – у місті близько 200 ресторанів і кафе. Середній чек на одного – 300 грн. Є й бюджетніші варіанти, наприклад, комплексний обід в їдальні коштуватиме 50-60 грн.

І фактично в кожному ресторані, кафе чи їдальні ви зможете скушувати фірмового бердянського бичка. Способів приготування – десятки. Смажений, сушений, в’ялений, солоний – у будь-якому вигляді бичок не залишить вас байдужим.

Бердянці вважають бичок своїм рятівником під час Голодомору і воєнні роки. На честь цієї маленької риби у центрі міста навіть встановили пам’ятник.

Пам’ятник бичку

Основне заняття туристів – лежати на пляжі, засмагати і  купатися.

– Усі пляжі ми здали в оренду підприємцям, – ділиться досвідом Володимир Чепурний. – Орендарів вибирали на відкритому конкурсі. Вони зобов’язані стежити за чистототою, встановити душові, туалети, контейнери для сміття. Кожен пляж перед початком сезону обстежують водолази.

Також на конкурсній основі були здані в оренду місця для торговців. Торік надходження від оренди пляжів склали 2 мільйонів гривень, ще 5 млн. 800 тис грн міський бюджет отримав від оренди місць для торгівлі.

Окрім лінивого лежання на пляжі в “Серці Азова” можна зайнятися віндсерфінгом, кайтсерфінгом, покататися на корабликах або гідроциклах.

А тварини місцевого зоопарку бачать близько 100 тисяч відвідувачів щороку.

До Бердянська можна дістатися або залізницею, або автомобільним транспортом із Запоріжжя. Стан дороги є основною проблемою Бердянська як курортного міста. Для ремонту автодороги потрібні значні кошти, яких у міста немає.

“Цього року виділено 1 млрд. 200 млн. гривень на ремонт доріг Запорізької області. Пріоритетом стануть шляхи до курортних міст, – висловлює надію Володимир Чепурний. – Тому сподіваємося, що дорожня проблема буде вирішуватися”.

Більше про Бердянськ тут:

berdyansk.travel

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

7 + 1 =