Уперше в круїз по Нілу в якості туристів ще на початку 20-го століття вирушили затяті мандрівники – британці. У Єгипет вони тікали від вогкої англійської зими. Агата Крісті теж бувала в Єгипті і навіть описала круїзи та сервіс тих часів

Антоніна Малєй, фото trade.egypt.travel

Пасажири сідають на круїзний теплохід, займають свої комфортабельні каюти з кондиціонером, і корабель відчалює. Можна попивати коктейль, купатися в басейні або досліджувати палуби корабля і магазини. А увечері насолодитися прекрасною вечерею в ресторані. За часів Агати Крісті пасажири приходили на вечерю у франтуватих вечірніх туалетах, і стюард розсаджував їх за столики, відповідно до класу займаних кают та становища в суспільстві. Зараз все простіше, але все одно круїз – це завжди справжня, авантюрна і романтична подорож.

09__ni0065

Перлини Нілу – Олександрія і Каїр

Одні круїзи включають в себе відвідування Каїра і Олександрії, тоді як інші стартують з Луксора в сторону Асуана.

Каїр, гомінка і багатолюдна столиця Єгипту, розкинувся на двох берегах річки. Тут є і старовинні квартали, і сучасні бізнес-центри з хмарочосами. Від Каїра рукою подати до єдиного збереженого дива світу – пірамід та їх стражника Сфінкса. Тут можна покататися на верблюдах, пробратися всередину однієї з пірамід (тільки в жодному разі не намагайтеся забратися на верхівку – це карається величезним штрафом) або відвідати музей Ра. Ну, а на мумії фараонів можна подивитися в Каїрському музеї старожитностей.

Два поверхи музею зберігають стільки відомих творів мистецтва, що просто очі розбігаються! Значний простір музею присвячено предметами, знайденими в гробниці Тутанхамона. Тут і дорогоцінні саркофаги, і маски, і навіть золоті в’єтнамки юного монарха (виявляється, в цьому взутті вже тоді походжали вельможі). Справжній пам’ятник мусульманського мистецтва – мечеть Аль-Азхар (у перекладі з арабської «Блискуча»), побудована династією Фатимідів в X столітті. Це найвідоміший в ісламському світі Університет.

Олександрія, головний морський порт Єгипту і знамените античне місто, засноване Олександром Македонським в IV столітті, розташована в дельті Нілу. Колись Олександрія вражала мандрівників своїм величезним маяком, одним із семи чудес світу.

Тут же зберігалася і чудова бібліотека. І хоч обидва ці дива в давнину спіткала сумна доля, а частину красивих античних вулиць зруйнував землетрус, місту все ще є чим здивувати туристів.

2_pe0079

Щоб не було хаотичної забудови, а всі будівлі розташовувалися продумано і організовано, був запрошений майстерний архітектор Дегінократ. Хоча, згідно з легендою, схему міста придумав сам Олександр Македонський, позначивши вулиці зерном. Налетілі птиці склювали «креслення», чому автор страшенно зрадів – значить, місто буде багатим і процвітаючим. Так і сталося: коли Олександрія була столицею птолемеєвського Єгипту і пізніше – візантійським портом, вона процвітала завдяки торгівлі. Середньовічний занепад змінився розквітом в XIX сторіччі, коли Мухаммед-Алі звів тут свою резиденцію і з’єднав місто з Нілом.

В Олександрії відвідайте акрополь з древньою колоною Помпеї. Красива тридцятиметрова колона з цілісного шматка рожевого граніту залишилася від храмової колонади. Що це був за храм – точно не відомо, проте історики припускають, що тут було святилище Серапіса – бога з головою бика, божества і єгиптян, і греків.

Є в Олександрії і свій багаторівневий лабіринт, якому б сам Мінотавр позаздрив! Щоб поблукати там, треба потрапити в катакомби Ком-ель-Шукафа. Скульптури, саркофаги і символи Риму та Єгипту прикрашають безліч залів, розташованих уздовж спіральних сходів. Вся ця пишнота була виявлена абсолютно випадково в 1900 році.

А ще тут ходить найстаріший в Африці трамвай. Є тут і двоповерховий трамвай (такі існують тільки в трьох містах світу). У сучасному вигляді олександрійський трамвай вперше проїхав по міських вулицях в 1902 році, до того його замінювала конка і парова тяга. Всього за 20 центів можна проїхати через усе місто в комфортних вагончиках з м’якими великими кріслами.

Луксорська давнина

Круїзи по Нілу стартують також з Луксора, хоча спочатку варто як слід оглянути місто, яке стародавні греки називали стовратними Фівами, а сучасні путівники іменують музеєм під відкритим небом. Місто складається з двох частин, розташованих на різних берегах Нілу.

Нічний Луксор
Нічний Луксор

З одного боку – місто живих, з іншого – царство мертвих і знаменита Долина царів. Тут же знаходяться висічений у скелі храм цариці Хатшепсут і Колоси Мемнона, які наче застигли у величних позах. Поклавши руки на коліна, фараони зустрічають поглядом схід сонця. Кожна статуя заввишки 18 метрів, важить близько 700 тонн, а матеріал для виготовлення, кварцитовий піщаник, доставляли сюди з каменоломень Джебель-ель-Ахмар, розташованих за 500 км від Луксора!

У межах міста, в селі Карнак, знаходиться найграндіозніший єгипетський храм, присвячений богу Амону-Ра (він займає приблизно половину території села!). Алеєю сфінксів він сполучений з Луксорським храмом. Зведений у ХХ столітті до н.е., храм вважався найбільшим у всьому стародавньому світі, а кожен фараон вважав своїм обов’язком хоч чим-небудь його прикрасити – то військові подвиги на стіні зобразять, то царську таблицю імен прибудують. Саме звідси відвезли в Париж величезний гранітний обеліск (подарунок єгиптян за те, що француз Шампольон розшифрував єгипетські ієрогліфи).

Острови і гребля

Мальовничі пейзажі змінюють один одного: села, поля з ослами, що мирно пасуться, стрункі пальми та іноді порослі буйною зеленою рослинністю береги.
Колись Ніл був набагато чистішим, тут водилися бегемоти і крокодили. Нільські крокодили і зараз живуть в річці, але вони зникли від цивілізації за Асуанською греблею.

4_pe0044
Під час круїзу діє система «все включено»

Острів Едфу – перший пункт у круїзній програмі, хоча по дорозі можна насолодитися ще одним цікавим видовищем – проходженням корабля через шлюз в Есне. Острів Едфу цікавий в першу чергу храмом Гора, який вважається другим за величиною храмом Єгипту. Храм прекрасно зберігся, вхід у двір охороняє статуя бога-переможця Гора – сокіл з чорного граніту. Саме на цьому місці, згідно з легендою, Гор вразив свого супротивника, втілення зла – бога Сета. Здійснити екскурсію в древній храм Себека пропонується і на сусідньому острові Ком-Омбо. Його видно ще з корабля – відкривається неймовірний вид на старовинні колонади.

Затоплений храм відновили в його первісному вигляді. На острові є свої шановані мумії – крокодили, які жили тут в якості місцевого божества.

Асуану і його знаменитій греблі виділено цілий круїзний день. По суті, це кінцевий пункт круїзу, хоча екскурсії тривають. Асуан – місто контрастів в найпрямішому сенсі. На одному березі Нілу розташована Лівійська пустеля, а інший берег просто потопає в зелені.

Кажуть, тут у річці теж зустрічаються крокодили. Розважають туристів не тільки екскурсією на Асуанську греблю, а й катанням на човнах-фелюках (під вітрилом), а освіжитися можна єгипетським чаєм.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

3 × 3 =