Райко Ружичка, голова туристичного офісу Хорватії в країнах СНД: “Влітку відпочиваю тільки в Хорватії”

Пане Райко, які акценти робитимете в просуванні Хорватії у цьому сезоні?
Наближається літо, а отже, головним акцентом залишається літо-сонце-море. Хоча минулого року ми запустили наш пілотний проект «Хорватія.365», щоправда, поки лише в країнах Західної Європи. Але з осені цього року плануємо почати так само в Росії та Україні. «Хорватія.365» – це Хорватія цілий рік. Окрім сонця і моря, у нас є ще оздоровлення і СПА, величезний культурний спадок, чудова їжа та вино, безліч варіантів активного відпочинку та спорту і чимало фестивалів.

Є ще яхтинг!
Звісно, і яхтинг! Це один з найпопулярніших наших туристичних продуктів. Ми маємо ідеальні умови для яхтингу – багато обладнаних марин і головне – понад 1400 островів!

Ви вже відчули ефективність нового проекту?
Ще й як! 2014 рік був дуже вдалим в туризмі Хорватії! Упродовж року до нас приїхали 13 млн туристів і ми закінчили його з ростом 5%. З Німеччини, Італії, Словенії до нас приїздили гості цілий рік. Але Хорватія здатна прийняти на 10 млн туристів більше. І так буде, якщо вона стане країною, популярною 365 днів на рік!

Туристи з Західної Європи зупиняються в готелях чи апартаментах?
В Хорватії всього 15% від усіх можливостей розміщення – це готелі, решта – апартаменти та кемпінги. Багато європейських туристів приїздять на власних авто. Так люблять подорожувати німці. Їм, як, до речі, і українцям, зручно діставатися до Хорватії машинами. Зараз в готельний сегмент будуть вливатися інвестиції, і він буде розвиватися, кількість готелів зростатиме.

А до яких міст Хорватії літатимуть літаки з України цього літа?
Гадаю, традиційно до Пули та Спліту. Можливо, будуть рейси ще і до Дубровника. Все це ми будемо знати після весняного турсалону в Києві, де плануємо поспілкуватися з українськими туроператорами. Зараз в Україні, як і в Росії, існує відкладений попит, ранніх бронювань дуже мало. Курси валют увесь час стрибають, туроператори не хочуть ризикувати з чартерами. Тому цього року все затяглося в часі. Але я сподіваюся, в квітні і травні картина буде чіткішою.

Де відпочивають самі хорвати?
На своїх дачах біля моря (сміється). Зазвичай, майже у кожного хорвата є така дача. Маючи розкішне море, вони не хочуть їхати кудись у відпустку.

Ви багато подорожуєте?
Проїхав півсвіту, але влітку вже останні, напевне, років 40 відпочиваю лише в Хорватії.
У мене є для цього улюблена місцинка. Маленький острівець Лопуд біля Дубровника. З Дубровника автобусом чи на таксі добираюся до порому, далі 30 хвилин поромом. На острові в сезон живуть десь 300 місцевих, взимку, добре, якщо 50 набереться. Але є апартаменти і навіть один готель. Зате немає автомобілів, усі пересуваються на велосипедах і гольфкарах. На цьому острівці серед пагорбів і піщаних пляжів я насолоджуюсь кожним днем, кожною хвилиною.

dsc_6200
На острові Лопуд

А купити нерухомість, наприклад, апартаменти в Хорватії нерезидентам зараз складно?
Раніше було складно, потрібно було відкрити в Хорватії фірму, і вже вона могла придбати нерухомість. Зараз простіше. Купуючи нерухомість, ви можете отримати тимчасове право на проживання. Але, як справи з отриманням такого права на тривалий період, варто уточнити в Посольстві Хорватії в Україні.

Звідки ви родом?
Я континентальний хорват, родом з невеликого міста Кутіна, це за 60 кілометрів на Схід від Загреба. Наше містечко відоме своїм заводом з виробництва хімічних добрив.

Раніше вам доводилося бувати в Україні?
Так, я був у Києві три роки тому і був двічі восени минулого року. Але за ті кілька днів так і не встиг оглянути місто. Сподіваюся, цього разу у мене вийде погуляти Києвом!

Більше інформації про Хорватію тут croatia.hr

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

7 + 13 =