Побитий градом літак успішно приземлився в Стамбулі

У четвер, 27 липня 2017 року, пасажирський літак Airbus A320 авіакомпанії Атласджет Україна був вимушений здійснити незаплановану посадку в аеропорту Стамбула. Завдяки професіоналізму й мужності пілота та незважаючи на пошкодження літака, посадка відбулася успішно.

Літак о 18:10 місцевого часу вилетів з Міжнародного аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі на Кіпр. Після злета на висоті близько 4 000 футів непередбачувано потрапив у зону сильних злив з градом.

У результаті градом були пошкоджені лобове скло, обтікатель радіолокатора, частини конструкції повітряного судна.

ca146d98286b78c5679f6b0b8615e3eb

Екіпаж запросив аварійну посадку і прийняв рішення повернутися до аеропорту Ататюрка в Стамбулі.

Капітан повітряного судна, пілот-інструктор Олександр Акопов розповів, як це відбулося: «Ми зіткнулися з дуже складними погодними умовами вчора ввечері, які рідко спостерігаємо в Туреччині. У результаті зміни температури повітря на 10 градусів Цельсія протягом всього лише однієї години утворилися дуже потужні грозові хмари, а вони, у свою чергу, привели до сильної зливи, штормових поривів вітру, шквалу, випадання града. Упродовж цього часу всі авіалінії, що вилітають зі Стамбулу, повинні були змінити свої маршрути. Коли погода покращилася, ми прийняли рішення здійснити зліт, однак, під час набору висоти близько 4 000 футів лобове скло і носова частина нашого аероплана були пошкоджені градом. Оцінивши ситуацію, ми вирішили повернутися до аеропорту вильоту. Через тріщини на лобовому склі огляд уперед був ускладнений, тому ми змушені були заходити на посадку під кутом з креном. Це дало можливість побачити злітно-посадочну смугу з бічних вікон і здійснити безпечну посадку».

Ніхто з 123 пасажирів та 6 членів екіпажу, що перебували на борту, не постраждав. Пасажири рейсу вилетіли в аеропорт супроводу на іншому літаку авіакомпанії.

Президент України Петро Порошенко нагородив Олександра Акопова орденом «За мужність».

За інформацією Аtlasglobal та Адміністрації Президента України.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

2 × 4 =