Намагаючись освоїти тонкощі риболовлі і зробити її своїм хобі, новачкові важливо знати, якими предметами і снастями слід обзавестися, і без чого можна обійтися перший час. Вибір вудилищ та іншого інвентарю залежить від багатьох чинників: місця і методу лову, виду риби, складності використання того чи іншого предмета.

Чим ловити?

Навіть рибалці-початківцю не обійтися без вудки або спінінга. Ловити звичайно можна і на палицю з волосінню, проте це безглузде заняття при сучасному асортименті вудилищ.

Існує кілька типів вудок для рибалок-початківців, що відрізняються по конструкції і призначенню:

Поплавкова – найпростіша вудка, якою можна ловити рибу з берега або човна в літню пору на відкритих водоймах. Такі вудилища можуть відрізнятися по довжині. Найпростіше, махове, ідеально підійде для лову на невеликій відстані від берега, правда не варто розраховувати, що на нього вдасться спіймати велику рибу.

Фідер (донна). Таке вудилище оснащене особливим пристосуванням – годівницею, і дозволяє ловити рибу з дна на великих відстанях від берега або човна.

Конструкція донної вудки складніша від поплавкової, а довжина вудилища може досягати 5 метрів. Фідери поділяють на кілька класів, проте існують універсальні варіанти, які підійдуть новачкам для лову як у стоячій воді, так і на річках із сильною течією.

Спінінг. Для лову хижих видів риб (окунь, судак, щука) звичайна вудка не підходить. Потрібен  спінінг, конструкція якого передбачає наявність котушки. Вудилище спінінга призначене для лову на великих дистанціях, оскільки велика риба рідко підпливає близько до берега. Для освоєння методів закидання спінінга новачкові достатньо кількох тренувань.

Рибалкам-початківцям варто купувати вудилища в повному комплекті: з волосінню, гачком, поплавком або котушкою, оскільки самостійна збірка рибальського спорядження вимагає певного досвіду і знань.

А як же снасті?

Крім вудилища, для комфортної риболовлі і гарантованого улову потрібні додаткові пристосування – снасті:

Сигналізатор допоможе визначити клювання, особливо при дальньому закиді, коли коливання волосіні непомітні. Такі прилади бувають звуковими (найпростіший варіант – дзвіночок), світловими, маятниковими або електронними (найдорожчий варіант, більше підійде професіоналам).

Підставка. Риболовля – заняття неквапливе, і в очікуванні клювання і першої риби можна простояти на березі кілька годин. Навіть з найлегшою карбонової вудкою руки рибалки втомляться, до того ж, установка вудилища на підставку запобігатиме зайвим коливанням, які відлякуватимуть рибу від гачка з наживкою. Найпростіша підставка – кілочок з рогаткою на кінці, більш просунутий варіант – “род-под” на чотирьох стійках або тринозі. На такій опорі можна розмістити відразу кілька вудок і відрегулювати висоту їх установки.

Садок. Початківець рибалка напевно захоче зберегти спійману рибу живою хоча б на деякий час. Для цього існує спеціальна снасть. Садок виглядає як сітчаста сумка з каркасом з металевих обручів. Його опускають у воду і поміщають усередину все, що вдасться зловити.

Підсака. Чи не кожну рибину, особливо якщо вона велика, вдається вивудити за допомогою вудилища. Дістати велику здобич допоможе підсака (ручка з обручем і сіткою), якою можна підняти спійманий трофей з води, попередньо наблизивши його до берега або човна.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

8 − five =