Юдді Кріснанді: “Ми розкажемо світові про десять дивовижних місць в Індонезії”

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індонезія пан Юдді Кріснанді розповів МАНДРАМ про свої подорожі Україною, про те, завдяки чому він почувається тут, як вдома. А також – про цьогорічні туристичні новинки, які готує Індонезія для гостей з усього світу

• Пане Посол, ви вже звикли до України? Як вам наша зима?
За приблизно 10 місяців в Україні ми з моєю родиною вже звикли. Зима тут для людини з тропічної країни – надзвичайно холодна. Але я адаптувався і тепер мені дуже подобається зима в Україні, гріє те, що український народ дуже теплий, а Київ – прекрасне місто.

Пан Посол з дружиною та донькою в Україні
Пан Посол з дружиною
та донькою в Україні

• Чи бували ви у нас раніше?
Україна є новою для мене як для посла, але як для індонезійця ваша країна мені добре знайома. Ми багато чули про вашу країну, її красу.
• Ви вже встигли щось побачити в Україні, чи мандрували кудись з Києва?
Так, авжеж. Насамперед я бачив багато гарних місць у Києві. Також я побував у багатьох містах України, таких як Кременчук, Одеса, Львів, Харків, Запоріжжя, Дніпро та інші. Міста і люди дуже хороші. Зокрема, я бачив прекрасні будівлі з дивовижною архітектурою. Я рідко бачив такий вид будівництва і такі гарні краєвиди за межами України.

!!! IMG-20180131-WA0010
• Чи можете сказати, що вже почуваєтеся у нас комфортно, як вдома?
Коли президент Індонезії Джоко Відодо призначив мене послом в Україні, я поставив за мету посилити двосторонні відносини між Україною та Індонезією. Для досягнення цієї мети потрібно багато зробити, тому в мене дуже мало вільного часу зараз. Але під час свят ми просто відвідуємо наших індонезійських та українських друзів у Києві.
У нас також є українські студенти, які вивчали індонезійську мову та були в Індонезії, їх приблизно 120. Тепер вони стали нашими друзями. Іноді ми збираємось і граємо у веселі ігри, завдяки цьому я відчуваю себе як вдома.

!!! IMG-20180131-WA0003
• Чи велика індонезійська спільнота в Києві?
Згідно з нашими даними індонезійська спільнота невелика. Загалом в Україні проживають 92 індонезійці, в тому числі співробітники Посольства разом з родинами. В Києві проживають 60 індонезійців. Проте деякі з них живуть тут досить довго. Деякі одружилися з українками і виховують тут своїх дітей.
• Розкажіть, як ви проводите вихідні в Києві?
У Києві є багато гарних місць! Іноді я ходжу в ресторан або паб чи просто гуляю в парку. В Києві багато місць для дозвілля. Також у вихідні я запрошую співробітників посольства до моєї резиденції. Ми збираємось разом, насолоджуємось індонезійськими стравами та кавою.

Наша зустріч у Посольстві Індонезії
Наша зустріч у Посольстві Індонезії

• А вашій родині подобається Україна?
Подобається! Ми з дружиною та донькою дуже любимо гуляти містом чи мандрувати разом. Переважно я їду у ділові поїздки Україною, але вибираємося і з сім’єю. Це чудовий час!

 

• Як зараз зміниться інформаційна політика Посольства Індонезії в Україні? На які саме відносини між нашими країнами будете робити акцент – на туризм, бізнес?
Наша політика поглиблюватиметься не тільки на рівні «уряд до уряду», а й на рівні «бізнесу для бізнесу» та «люди для людей». Це є частиною нашої стратегії представлення культури та цінностей Індонезії українському народові. Саме тому у 2017 році ми завершили архітектурні проекти в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка та парку «Київ у мініатюрі». Ці проекти були започатковані мною на ознаменування 25-ї річниці дипломатичних відносин між Індонезією та Україною, а також з метою створення постійної виставки індонезійського мистецтва та культури.
Наприклад, у парку «Київ у мініатюрі» ми розмістили такі архітектурні мініатюри Індонезії, як кафедральний собор, мечеть Істікляль, національний монумент, буддійський храм Боробудур та храм Пура Улун Дану Братан. Ці храми символізують нашу толерантність до культури.
Ми передбачаємо, що грандіозне відкриття відбудеться за участі нашого президента Джоко Відодо, який планує офіційний візит наприкінці березня або у квітні 2018 року.

 

• Які цього року плануються інформаційні заходи Індонезії?
Цього року Посольство Індонезії хотіло би зосере­дити увагу на трьох аспектах: торгівля, туризм та інвестиції одночасно. Ми хотіли б збільшити нашу торгівлю з Україною, а також з Грузією та Вірменією (оскільки ми також акредитовані в Грузії та Вірменії). Ми плануємо у 2018 році провести «Фестиваль Індонезії», що сприятиме популяризації Індонезії в Україні.

88312189 - candi borobudur in the background of the rainforest, morning mist and sumbing mountain. candi borobudur, yogyakarta, jawa, indonesia.
Храмовий комплекс Боробудур (Східна Ява) – одне з чудес Індонезії

• Що саме Індонезія хотіла б розповісти світові про себе?
Як ви знаєте, Індонезія є четвертою густонаселеною країною світу та найбільшим архіпелагом у світі. В Індонезії не можна не зануритися в чудеса багатьох культур та етнічних груп. З населенням 252 мільйони чоловік, які говорять більш як 250 мовами, з 365 етнічними групами і племенами, розкиданими від Суматри до Папуа, на 5150 км між Австралією та Азією, розділена між Тихим та Індійським океанами, Індонезія не має собі рівних порівняно з іншими країнами з точки зору етнічної, релігійної, мовної та ландшафтної різноманітності. Це все і формує унікальність індонезійських туристичних напрямків.

• Найвідоміший з них у світі це, напевне, острів Балі?
Усі знають про Балі, це правда. Але в Індонезії є понад 13 тисяч островів, адже це архіпелаг, який розташований по обидва боки від екватора і простягається на 4828 км (3,018 миль) зі сходу на захід, на відстань більшу, ніж від Лондона до Москви. Індонезія – це не тільки Балі як туристичний напрямок. У нас багато місць, таких прекрасних, як і Балі! Наша держава запланувала популяризацію десяти нових туристичних місць, таких як Балі. Наш Президент пан Джоко Відодо видав наказ про швидкий розвиток 10 нових туристичних місць, і кожне з них повинно відрізнятися.

Вулкан Бромо на острові Ява – одне з десяти місць, які Індонезія хоче проcувати у світі
Вулкан Бромо на острові Ява – одне з десяти місць, які Індонезія хоче проcувати у світі

• Чи можна дізнатися про них детальніше?
Це такі регіональні туристичні напрямки, як озеро Тоба (Північна Суматра), Белітунг (Бабел), Танджунг Лесунг (Бантен), Тисяча островів (Джакарта), Боробудур (Центральна Ява), гора Бромо (Східна Ява), Мандаліка Ломбок (Західна Нуса Тенгара), острів Комодо, Національний парк Вакатобі (Південно-Східний Сулавесі) і Моротай (Малуку Утара). Уряд розвиватиме ці місця для потенційних туристів, як вітчизняних, так і зарубіжних. Ви повинні відвідати ці прекрасні туристичні напрямки!

• Що зробила Індонезія, аби показати світові ці перспективні напрямки туризму?
Було розроблено базову інфраструктуру: аеропорти, морські порти та дороги, а також мережі чистої води та електромережі для підтримки нових напрямків туризму, які, як очікується, будуть завершені у 2019 році. В місцевості біля озера Тоба побудовано міжнародний аеропорт. Також незабаром планується будівництво аеропортів у Джок’якарті і Белітунг. Ми запрошуємо всіх інвесторів, включно з українськими, інвестувати в розвиток наших десяти туристичних новинок, яким сприяє індонезійський уряд. Інвестори отримають прибуток у п’ять разів більший, ніж інвестовано.

Краєвиди біля острова Вайгейо, на Сході Індонезії, провінція Західна Папуа
Краєвиди біля острова Вайгейо, на Сході Індонезії, провінція Західна Папуа

• Чи є прорахунки очікуваних турпотоків у ці десять туристичних місць?
Якщо все буде, як заплановано, а ми з оптимізмом оцінюємо розвиток цих десяти «нових Балі», ми можемо досягти залучення 20 мільйонів іноземних туристів до 2019 року. Очікується, що завдяки цьому плану внесок туризму в економіку підвищиться до 7,5 відсотків до 2019 року з 4,5 відсотків у 2016 році. За прогнозами дохід від туризму зросте більш як на 60 відсотків, до $20,7 млн за цей період, зі зростанням кількості робочих місць до 13 мільйонів з 11,8 мільйона. Ми вважаємо, що розвиток туризму сприятиме малим і середнім підприємствам, щоб вони могли залучити велику частку нових робочих місць, конкурувати і стимулювати наше економічне зростання. Нарешті, цим розвитком ми не тільки робимо матеріальний внесок в економіку, а й підтримуємо місцеву мудрість та цінності в цих десяти «нових Балі».

• Гостей з яких країн нині приїздить до Індонезії найбільше?
Туристи прибувають з усього світу: США, Західної та Східної Європи, Китаю тощо. Більшість з них – з Австралії, Азії, включаючи Японію та Близький Схід.

Вулканічний кратер біля міста Бандунг
Вулканічний кратер біля міста Бандунг

• У нас в Україні з’явилися нові авіакомпанії, які пропонують гарну ціну за переліт до Індонезії. Це посилило конкуренцію та знизило ціну авіаквитків, отже, це може бути додатковим стимулом для українців відвідати Індонезію…
Авіакомпанії, що пропонують рейси до Індонезії, такі як Qatar Airways і Turkish Airlines, справді підтримують збільшення кількості людей та бізнесу з Індонезії до України і навпаки. Крім того, ми прийняли безвізовий режим для українців. Ми очікуємо, що всі ці чинники збільшать міжлюдські зв’язки і зрештою збільшаться наші двосторонні відносини на взаємному рівні. Індонезійці також дуже люблять мандрувати, особливо хочуть побачити Європу з її старовиною, архітектурою. Україна – це теж Європа, тільки дещо дешевша. І мандрівники з Індонезії залюбки поїдуть до України, тільки-но процедура отримання віз стане простішою і доступнішою. Бо це справді стримує туризм з Індонезії до України.
Наша держава настільки велика, що турпотоки з Індонезії можуть бути величезними інвестиціями у бюджет України. Я дуже сподіваюся, що з часом так воно й буде!

• Наші країни так далеко одна від одної. Але у чомусь українці з індонезійцями подібні. Дружні, привітні, люблять музику, народне мистецтво, смачну їжу!
Згоден з вами! Індонезія деякою мірою відрізняється від України, однак у багато чому наші країни мають схожі риси. Наприклад, їжа. Індонезія пропонує велику кількість морепродуктів. Проте індонезійці люблять гостру їжу, яка може бути незвичною для українців.
Натомість в українській кухні дуже багато страв з овочів, які ми теж любимо і використовуємо у приготуванні їжі. Мені зразу сподобався український борщ. І я продовжую любити цю страву. На прийомах у мене в резиденції мій кухар завжди готує для гостей український борщ та індонезійські страви.

• Ваш кухар українець?
Ні, індонезієць. Він навчився готувати борщ в українських колег (сміється).

• Пане Посол, я була у вас в резиденції і там справді дуже тепла атмосфера. Я також бачила, як дівчата дуже красиво виконували індонезійські народні та сучасні танці. Хтось мені тоді сказав, що одна з тих дівчат – ваша донька…
Так, моя донька вміє і любить танцювати, часто виступає на прийомах! Вона займалася танцями ще в Індонезії, тут продовжує, за можливості, у вільний від занять у школі час.

!!! DSCN0522

• Індонезія славиться народними ремеслами та мистецтвами. Пригадую, як мене вразив індонезійський інструмент анклунг, коли я вперше завітала до Посольства, і тодішній співробітник Посольства, індонезійський етнічний музикант Агус Прасетіо з Яви. Він заграв для нас індонезійську та українську музику. Чи зберігається ще у Посольстві колекція індонезійських народних інструментів?
Так! Ходімте, я вам покажу!

Ми всі йдемо до кімнати, де стоїть великий анклунг – дивовижний інструмент з бамбука, де кожна суха стеблина видає тремтливий чистий звук – окрему ноту. Посол Індонезії в Україні пан Юдді Кріснанді починає грати на анклунгу. Спочатку індонезійські мелодії, потім – класику і сучасну музику. Звучить, ніби цілий оркестр інструментів.

!!! ind 2018_14

– У нас в Індонезії і у моєму рідному містечку Бандунг (Західна Ява) діти у початковій школі обов’язково вивчають гру на анклунгу. Це наші традиції, наша пам’ять, – каже пан Посол. І запрошує до інструмента свого колегу – пана Гатота. Приєднуйтеся, пане Гатот! Тепер вже вони удвох – пан Юдді Кріснанді та пан Гатот у чотири руки грають якусь індонезійську мелодію. Ми теж спробували, щоправда, на рівні початкової школи.

Таким міні-концертом завершився наш візит до Посольства Індонезії. Такі вже індонезійці, де вони – там їхні традиції, їхня музика, їхнє тепло і відгомін сонячних островів. Все це вони возять за собою. Ми пішли, а на прощання отримали обіцянку, якщо у Києві буде концерт індонезійської музики, МАНДРИ неодмінно будуть запрошені!

Розмовляла Леся Москаленко

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

17 + seventeen =