· Василь Біленко
· Володимир Ільченко

Пане Посол, ви в Україні вже півроку. Що встигли побачити?
Я приїхав до України у вересні. Перші два місяці обживався й за межі Києва фактично не виїжджав. Відвідав за цей час Києво-Печерську лавру, Софію, Андріївську церкву, Михайлівський собор, Національну оперу, Олімпійський стадіон, різні музеї. Побував на шоколадній фабриці «Рошен».

Згодом з’їздив до Полтави й Кременчуга, де троє моїх земляків малайзійців проходили тренування для пілотів вертольота. Ознайомився з умовами навчання, навіть «політав» на спеціальному симуляторі.

Наступного місяця разом з іншими дипломатами відвідаю Чорнобиль. У червні планую поїздки до Одеси, Харкова та Івано-Франківська.

Що, за вашими спостереженнями, є спільного в українців та малайзійців і що відмінного?
Як і малайзійці, українці дружні, приязні, відкриті. Так само, як і в Малайзії, чимало українців навіть після одруження залишаються жити разом зі своїми батьками.

Ми також намагаємося побути разом зі своїми родичами на свята, як і українці на Різдво.

Які між нами відмінності? Сім’ї в Україні менші – одна дитина, максимум двоє. У нас четверо, а то й п’ятеро дітей у родині – норма. А деякі мають і по десять.

Що в Україні вас здивувало?
Найбільше впадає в око те, що майже всюди в місті через кожні двісті метрів розташовано аптеку чи кафе. Такого в Малайзії немає. Також вразило ваше метро. Воно дуже глибоке – не таке, як у Лондоні чи Нью-Йорку. Особливо станція «Арсенальна», найглибша в світі. Також особливістю є великі монументальні будівлі, як Кабміну чи Міністерства закордонних справ.

Яке, на вашу думку, найбільше досягнення посольства за минулий рік?
Зміцнення дипломатичних зв’язків між нашими країнами. Обсяг торгівлі зріс до 255 мільйонів доларів. Торік Україна вперше експортувала до Малайзії свої фрукти. Це були яблука та чорниця.

Уперше Україну включили до малайзійської програми технічного співробітництва, яка дозволяє вашим фахівцям різного профілю, наприклад, держслужбовцям, журналістам чи працівникам туристичної сфери, пройти короткострове навчання в Малайзії за рахунок нашої країни. З інформацією про такі програми ви можете ознайомитися на сайті mtcp.kln.gov.my

Малайзія – цікавий напрямок для мандрівок та відпочинку. На жаль, між нашими країнами немає прямого авіасполучення, як скажімо, між Україною і Таїландом. Що потрібно зробити, аби більше українців приїжджало до Малайзії?
Торік нашу країну відвідало 25,8 мільйона туристів з усього світу. Серед них з України – тільки 14,5 тисячі. Але порівняно з попередніми роками кількість українських туристів зросла.

Туристичний офіс, який займається Україною, зараз знаходиться в Стамбулі.

Торік представники нашого Міністерства туризму брали участь у міжнародній туристичній виставці UITM, цього року також плануємо взяти участь у осінній туристичній виставці.

У квітні в Києві, Одесі й Харкові відбудуться презентації Малайзії як туристичного напрямку. Рекламні кампанії проводимо онлайн, співпрацюємо з українськими туристичними агенціями.

Переконаний, що туристичний офіс має бути більш активним, щоб залучати українців.
2020 рік плануємо провести під гаслом «Відвідай Малайзію». Хочемо залучити 36 мільйонів туристів з усього світу.

Чи цікава Україна малайзійським туристам?
На жаль, малайзійці мало знають про вашу країну. Вони знають Румунію, Угорщину, Польщу…
Узагалі-то розвитком туризму в Україні має займатися українське посольство в Малайзії. (Сміється).

Насправді ваш нинішній посол робить багато для цього. Нещодавно я бачив статтю в малайзійській газеті, де він розповідав про Україну.

Я вважаю, що в Україні є багато цікавих туристичних місць, наприклад, Буковель, Львів, Одеса, які варті уваги. Запропонував би робити тури, що включатимуть відвідання не лише України, а й інших суміжних країн. Наприклад, тур по країнах Чорного моря.

Сумно про це говорити, але саме після катастрофи малайзійського літака МН17 більшість малайзійців дізналися про Україну.

Великі спортивні події, як наприклад фінал Ліги чемпіонів, приваблюють масу туристів. Торік у Києві побувало чимало малайзійців – прихильників «Ліверпуля». Де б не грали британці – можна зустріти малайзійців.

Суттєвим фактором, що перешкоджає подорожам малайзійців до України, є необхідність отримання української візи. І хоча це електронна віза, все одно потрібно зібрати різні документи – квитки, бронювання, банківські виписки й заплатити 85 доларів. Водночас українці можуть перебувати в нашій країні 30 днів без візи.

В Україні варто покращувати інфраструктуру, сервіс. Не завжди люди, які працюють у сервісі, наприклад, касири, що продають квитки, розмовляють англійською. Бажано, щоб і вказівники, особливо біля туристичних об’єктів, дублювалися англійською.

Малайзія – один із головних виробників пальмової олії у світі. А зараз нерідко можна зустріти інформацію про її шкідливість…
Так, Малайзія й Індонезія – головні виробники пальмової олії у світі. І це продукт № 1, який ми експортуємо в Україну. Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект про заборону використання пальмової олії в продуктах харчування. Однак на сьогодні немає достатнього наукового обґрунтування шкідливості пальмової олії.

Ще одним із аргументів «проти» використовують той факт, що для збільшення плантацій пальм вирубують тропічні ліси. А це начебто позбавляє диких тварин, зокрема орангутангів, їхнього природного місця проживання.

Насправді і насадження пальм, і виробництво олії відбувається відповідно до екологічних норм.

Тому найближчим часом ми плануємо запросити до Малайзії українських парламентарів, щоб показати, як виробляють пальмову олію і де живуть орангутанги. (Сміється).

Довідка Мандрів

Дато Раджа Реза народився в штаті Селангор 19 травня 1964 року.

Одружений, троє дітей: дві доньки віком 26 та 21 рік і 18 річний син.

Закінчив найстаріший малайзійський університет – Малайя. За фахом – юрист. Також закінчив курси ООН в Токіо, спеціальність – міжнародні відносини. Працював в юридичній компанії, на дипломатичній службі з 1996 року.

У 2013–2016 роках був заступником Постійного представника Малайзії в Організації Об’єднаних Націй.

Згодом – Головою департаменту з питань Західної Азії Міністерства закордонних справ Малайзії.

Любить грати у футбол, займатися бігом, подорожувати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

four × 4 =