Добрий ранок з палінкою

Угорщина – країна винограду й вина. Звучить майже аксіомою, чи не так? Та восени, разом із сезоном шаликів, рукавичок та пальт, настає сезон іншого угорського напою – палінки

Світлана Кабиш

В Україні цей напій не продається, хоча аналогів його повно і у нас, і по інших європейських країнах. Це фруктова горілка, або, якщо хочете, бренді, шнапс чи просто самогон.

szszpalinkak

В Угорщині його і за соціалізму не забороняли: по селах були невеликі винокурні, куди господарі зносили свою фруктово-ягідну «сировину» і звідки отримували вже готовий продукт бажаної міцності. І зараз виробництво палінки не стало масовим; сімейні традиції плекають та розвивають у невеликих мануфактурах, тішачи і угорців, і гостей, і аматорів, і професіоналів.

Палінка стала своєрідною чарівною паличкою для туризму східної частини Угорщини. Там піски, які не любить виноград, тож і вино там не роблять. А турист вимагає звеселити душу! Будьте певні, звеселить: у тамтешніх садах чудові яблука та груші, сливи та вишні. І відповідні палінки – міцні, ароматні, причому абсолютно натуральні, без жодних домішок.

palinka60

Взагалі, запам’ятайте таку дрібничку: якщо на пляшці ви бачите «pálinka», то це саме такий натуральний напій. Решта, бодай із дещицею карамелі для кращого кольору буде вже просто «алкогольним напоєм із смаком..» відповідного фрукту.

І, здавалося б, скільки того сходу Угорщини за українськими мірками, та ба, все поділено: Szatmári szilva, Szabolcsi alma, Újfehértói meggy, Kecskeméti barack, тобто сливова з Сатмару, яблучна з Сабольчу, вишнева з Уйфехерто, абрикосова з Кечкемету.

Тож, якщо Ви вже знаєте, що у Ніредгазі є чудова термальна купальня та розкішний зоопарк, де можна влаштувати сімейний уікенд, занотуйте ще й «дорослу» програму: дегустацію палінки у мануфактурі поблизу містечка. Є «Дім палінки» і у Хайдусобосло, де можна продегустувати «вогняні води» з усієї країни.

palinka_21

Та перемістимося трохи північніше від гарячих джерел сходу. Стоп, скажете ви, але ж на півночі гори, Токай та Егер тобто, виноград, отже, вино. Так, але не забуваймо, що з винограду роблять не тільки вино.

З кісточок, наприклад, чавлять надзвичайно цінну, багату на антиоксиданти олію та таке ж цінне борошно. Та не всі кісточки потрапляють на таку переробку: після вичавлювання соку на вино з більшої частини ягідних шкірочок з кісточками що лишилися, виготовляють міцний напій.

Звичайно, не тільки угорці: грузинська чача та італійська граппа є рідними сестрами угорської «торкойпалінки». Причому, цей різновид є одним із найдавніших та, як стверджують угорці, одним з найкорисніших, особливо у холодну пору року. Вона трохи масна, отже, захищає горло, міцна, отже, швидко зігріває. Вона містить частину тих самих антиоксидантів та інших корисних речовин, що й олія та борошно. Її називають лікарем для шлунку, кажуть і про покращення кровообігу.

Смак, аромат? Звичайно, не такий ніжний, як у вишневої чи абрикосової, і жінки її шанують менше, та чоловіки цінять її особливу, характерну, трохи олійну натуру. І взагалі, про смаки не сперечаються.

Угорці палінку шанують. «Застудився? Випий чарочку!». «Болить шлунок? Випий ще трошки!». Є навіть таке жартівливе вітання «Добрий ранок за палінкою!» Насправді вважалося, що тому, хто працює на землі, варто було хильнути перед виходом у поле. Тепер ми знаємо, що на порожній шлунок цього аж ніяк не варто робити, краще після добрячої вечері випити чарчину для кращого травлення.

То як же угорці радять пити палінку? Найкраще вона віддає аромат при кімнатній температурі, охолоджувати її, а тим більше, класти в морозилку не варто. Тож підніміть чарку і прокажіть «Іштен, Іштен», що буквально означає «Боже, Боже».

zsindelyes

Тут ви опинитеся на роздоріжжі. Ви можете вчинити, як у обшарпаному пабі на розі – вихилити все одним ковтком, а потім, грюкнувши чаркою об стіл, намалювати на обличчі вираз «життя таке важке» (міцний алкоголь повинен допомогти з гримасою).

Або, як справжній гурман, неквапно омивати палінкою усі смакові рецептори, насолоджуючись ароматом. Можна зробити й так званий сухий тест: випивши одну чарку палінки, почекати п’ять-десять хвилин, а потім вдихнути з іншої чарки – ви повинні відчути тільки фруктовий аромат, якщо це справжня палінка. Egészségére! – Ваше здоров’я!

Звичайно, ми жодним чином не закликаємо до пияцтва (до речі, серед угорських прихильників палінки п’яниць небагато, а от гурманів – так). Мова швидше про ще один закапелок угорської душі, про ще одну традицію, яку ми досі не знали.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

5 × 4 =