Ми зупинилися в п’ятизірковому готелі Amara Island Bodrum Elite, за двадцять п’ять кілометрів від Бодрума. Тут тиша і спокій, величезна територія, кілька пляжів, один з лагуною, білосніжний пісок і рибки – їх хоч руками лови! І приходило на цей пляж максимум 5–7 чоловік – готель новий! Казка! Для тих, хто мріє про спокій, – мабуть, ідеальне місце. А ще готель хороший для відпочинку з дітьми: тут є ціле дитяче містечко з аквапарком та басейном

Євген Рафаловський

Бодрум – турецька Ібіца

Вже увечері я опинився на стилізованому піратському кораблі на дискотеці. Сам Бодрум світився, як новорічна ялинка. На його тлі головною прикрасою узбережжя була фортеця Святого Петра. А з набережної долинала музика. Ось яка вона – турецька Ібіца, візитна картка всього південно-західного узбережжя Туреччини, одне з улюблених місць Таркана (відомого турецького співака). А на борту – ілюмінація, дівчата, що танцюють з піратами, і ти вже не помічаєш зірок на небі, зірки вже навколо тебе.

Пінна вечірка
Пінна вечірка

Крім зірок, у Бодрумі можна запросто доторкнутися до такої глибокої історії, про яку писав ще батько історії – Геродот. Власне кажучи, це його батьківщина, він тут народився, правда, місто тоді називалось Галікарнасом.

11252394_814712921940351_849293594693261397_n
Романтичний вечір у готелі Amara Bodrum Island Elite 5*

Чудо Мавсола – перший мавзолей

Місто Галікарнас знаходилось на березі моря, в оперезаній горами напівкруглій долині. На майже прямій лінії узбережжя розташовувалася гавань, куди прибувало безліч кораблів з різних куточків Середземномор’я та Причорномор’я. Недалеко від гавані була ринкова площа, де торгували товарами, привезеними з різних країн. Ближче до гір стояли житлові будинки. Головна вулиця Галікарнаса піднімалася вгору. Гробниця Мавсола височіла посередині головної вулиці.

mass13236683937321355381459345

Вище її на схилі гори стояв храм бога війни Ареса. Праворуч знаходилося святилище Афродіти і Гермеса. Гробниця Мавсола – це одне з семи античних чудес світу. Колосальну споруду звела Артемісія, дружина правителя, в пам’ять про свого померлого чоловіка. Власне кажучи, від імені цього правителя такі посмертні споруди для великих і стали називати мавзолеями.

Пліній Старший описує величезну гробницю, яку оточували 36 колон. Архітектори побудували усипальницю як майже квадратну будівлю, перший поверх якої був власне усипальницею Мавсола. Похоронна камера, площею 5000 квадратних метрів і висотою близько 20 метрів, була обкладена плитами білого мармуру, обтесаними і відполірованими. По верху першого поверху йшов фриз – битва еллінів з амазонками – «Амазономахія» роботи великого Скопаса. Крім Скопаса там працювали, за словами Плінія, Леохар, Бриаксид і Тимофій.

Дахом мавзолею слугувала піраміда, увінчана мармуровою композицією: в колісниці, запряженій четвіркою коней, стояли Мавсол і Артемісія. Навколо гробниці розташовувалися статуї левів і вершників, що скачуть. У висоту цей диво-мавзолей сягав 46 метрів!

Для порівняння: знаменитий Тадж-Махал, що входить зараз до 7 чудес світу, – 74 метри. А звели Тадж через дві тисячі років після будівництва мавзолею Мавсола!
Я ходжу серед руїн, навколо місця розкопок ростуть квіти: червоні троянди і яскраві кущі бугенвілії. А куди подівся сам мавзолей? Сумно, але він був остаточно розібраний лицарями в 1522 році, щоб зміцнити замок Святого Петра.

Панарома нічного Бодрума
Панарома нічного Бодрума

Замок Святого Петра

Тепер ми знаємо, де в Бодрумі варто шукати залишки гробниці Мавсола! І ось наша група вже на набережній біля фортеці Святого Петра. Я в передчутті знаменитих плит з амазонками. Адже ще в середині XIX століття мандрівники акцентували увагу, що стіни турецької фортеці Бодрум (замка Святого Петра) складені не стільки з кам’яних брил, скільки з мармуру. Невідомий геній населив їх барельєфи несамовитими людьми та богами.

Яхти пришвартовані під фортечними стінами. Найкращий час для відпочинку в Бодрумі – вересень-жовтень. Уже не жарко, температура води +23
Яхти пришвартовані під фортечними стінами. Найкращий час для відпочинку в Бодрумі – вересень-жовтень. Уже не жарко, температура води +23

Ось і я хотів побачити і дослідити цю знамениту фортецю, не лише як фортифікацію, а і як античний музей під відкритим небом. Та, на жаль, нас випередили на сто з гаком років. Ці чутки дійшли до англійського посла в Туреччині, він приїхав у Бодрум і після тривалих переговорів купив дозвіл виламати зі стін дванадцять плит і перевезти їх у Британський музей. Англійські вчені за збереженими описами та відгуками сучасників незабаром здогадалися, що перед ними частина знаменитого фризу Скопаса – «Амазономахії».

Але і без плит фортеця вражає! Вона збереглася ідеально. А кожна з веж замку стала називатися на честь країни, яка допомагала при будівництві.

І хоч тут немає плит і скульптур з мавзолею Мавсола, зате тепер є знаменитий музей підводної археології. І найбільша в світі колекція амфор Середземномор’я, піднятих із дна морського! А ще виставлено кілька затонулих кораблів з вантажами не тільки амфор, а й виробів зі скла, кераміки, особистих речей команди, грошей, золота.
У цієї фортеці ще багато таємниць. Наприклад, при розкопках в дев’яностих роках двадцятого сторіччя перед Англійською вежею були виявлені останки людей, з’єднаних між собою ланцюгами.

Виявилося, що тут прямо під землею була розташована темниця і катівня. Сьогодні над входом у цей підвал висить табличка, на якій написано: «Inde Deus Abest», що означає «Тут Бога немає». Усередині моторошно. Можливо, турки після лицарів виявили цю темницю, жахнулися і засипали її. До речі, в перекладі з турецької «Бодрум» означає підвал, темниця. Збіг? Але зараз у замку зовсім інша аура. А види, які відкриваються з цитаделі на Бодрум, не передати словами!

Ефес – вам пива чи видовищ?

«Efes» – це не лише назва найпопулярнішого турецького пива, а ще й знаменитого античного міста. Звичайно, можна відпочивати на розкішних пляжах Бодрума, кататися на яхтах, ходити в ресторани, на дискотеки, пити те ж пиво, одним словом, насолоджуватися відпочинком.

Але нерозумно не з’їздити в древній Ефес, тим більше в компанії кваліфікованого гіда від туристичного оператора Tez Tour.

img_2054
Храм Артеміди в Ефесі У Туреччині екскурсії краще купувати не на вулиці, а в надійного туроператора Tez Tour. Це позбавить вас зайвих проблем і гарантуватиме якісне обслуговування

Краще збереженого античного міста я не бачив. Коли в місті бруковані вулиці викладені мармуром, є бібліотека Цельсія, то все прояснюється саме собою. Це була друга за величиною бібліотека після Александрійської. Місто – античний мегаполіс, в якому проживало 200 тисяч чоловік, де була каналізація, процвітала торгівля, наука, література, мистецтво. Те, що тут збереглося, вражає, але це ж лише 15% від початкового міста. Загалом, ви самі все побачите, а що не помітите, вам покажуть і розкажуть екскурсоводи. Наприклад, про те, куди поділося море з портового міста.

Храм Артеміди

Ефес був настільки успішний, що карбував власні монети. На багатьох з них були зображені бджоли, олені, тварини і предмети, пов’язані з культом богині Артеміди. За віруваннями стародавніх греків, Артеміда дбала про все, що живе на землі і росте в лісі та на полі. Вона опікувалась дикими звірами, стадами худоби, вона викликала зростання трав, квітів і дерев. Не полишала Артеміда без уваги і людей – вона давала щастя в шлюбі і благословляла народження дітей.

Лідійський правитель Крез виділив кошти, на які в Ефесі зведели знаменитий храм Артеміди. Цей справжній довгобуд (роботи тривали 120 років) одразу ж потрапив до семи чудес світу! Але через два століття храм спалив Герострат, який хотів прославитися і потрапити в історію.

А Олександр Македонський дав грошей на відновлення! За це вдячні жителі Ефеса виставили у храмі його портрет. Храм простояв до прийняття християнства, а далі ревні християни почали розбирати язичницьке святилище. І збудували тут храм Діви Марії, кажуть, саме в Ефесі вона провела свої останні дні.

11018412_814539248624385_660751963803729379_n

Amara Bodrum Island Elite 5*
Ідеальне місце для тих, хто хоче відпочити від метушні міста і в той же час порадувати свою сім’ю масою розважальних заходів, передбачених для всіх вікових груп.
Розташування: 15 км від аеропорту і 26 км від центру Бодрума, 3 км від селища Гюверджінлік, на березі моря.

За мандрівку дякуємо компанії TEZ TOUR

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

10 − 8 =