Олена Максименко
Леся Москаленко

Якби тварини вміли ставити пам’ятники, то, певно, їй би поставили в першу чергу. Втім, цілком можливо, в якомусь вимірі такий уже встановлено

Про волонтерку із Запоріжжя Олесю Кулик ми збиралася написати давно. У її рідному місті та й багато де в Україні її знають завдяки, зокрема, соцмережам. Там Олеся розповідає дивовижні історії порятунку тварин і птахів, кожна з яких – варта книги.

! IMG_4813_orig

І якщо ви знайшли в степу дикого птаха і не знаєте, як вчинити, потрібно писати Олесі. Якщо ви врятували лиса, а як його повернути в природу не знаєте, потрібно консультуватися з Олесею. Якщо у вас на балконі вирішили зимувати сто кажанів, дістати їх з нори в гіпсокартоні може Олеся і її команда.

! IMG_2085_orig

У себе вдома Олеся організувала житло для врятованих домашніх і диких тварин. Диких вона за можливості намагається, вилікувавши, повертати у природу. Усіх своїх тварин Олеся називає Зграя. Окрім котів та собак у Зграї є лисиці, періодично з’являються їжаки, білки, дикі птахи, косулі тощо.

! IMG_0068_orig

Дехто з мешканців Зграї має пожиттєву інвалідність, як-от собака Кнопа, що має параліч задніх лап, або лебідь Шипшинка, в якого ампутована нога. Проте там, де безсила медицина, лікує любов. Якої тут вистачає усім хвостатим і крилатим.

Комусь, навіть з інвалідністю, щастить знайти собі родину. Таким гепі-ендом завершилася історія собаки Бушуя, який через людську жорстокість втратив усі чотири лапи. Його пропонували усипити, та Олеся вирішила врятувати Бушуя. Після тривалого лікування Бушуй навіть без протезів навчився бігати на залишках лапок.

! IMG_0292_orig

І саме його забрала до себе в дім родина з дітьми, яка приїздила провідувати Олесину Зграю. Зараз у Зграї понад 130 мешканців. Дні і ночі Олесі не бувають простими, багато тварин, яких вона рятує, перебувають у тяжкому стані. Зрідка їй вдається вирватися на короткий відпочинок, залишивши Зграю на рідних та друзів.

«Важливо, аби була постійна допомога для Зграї, – каже Олеся. – Тож якщо ви хочете допомогти руками, кормом, ліками чи грошима, ми завжди вдячні. Якщо хочете прийти на гостини, приходьте! Родинами чи з дітьми. Однак я завжди пояснюю людям, що Зграя – не зоопарк. Ми не для розваг, а для того, щоб допомогти тваринам. Як би гарно ми не поводились, диким тваринам все одно поруч з людьми некомфортно.

! IMG_5602_orig

Діти часто питають у мене, якщо це не зоопарк, то що тоді. І тоді я пояснюю, що це і навіщо.

Дуже важливо правильно інформувати людей.

Важливо доносити до людей не лише історію конкретної тварини, а й розповідати більше про те, як поводитися чи куди звертатися, якщо знаходиш ту чи іншу тварину, на що звернути увагу. Я проводила «Уроки доброти» у Запоріжжі і дуже радію, що це дає плоди.

На туристичному форумі у Запоріжжі. Олена Заставна (фестиваль Запорізька книжкова толока), Олеся Кулик з собакою Пиріжечком, Леся Москаленко (МАНДРИ), Вікторія Верес (НГО «Культпрожектор»)
На туристичному форумі у Запоріжжі. Олена Заставна (фестиваль Запорізька книжкова толока), Олеся Кулик з собакою Пиріжечком, Леся Москаленко (МАНДРИ), Вікторія Верес (НГО «Культпрожектор»)

Наприклад, телефонують мені і кажуть – «ми знайшли таку ось тварину (птаха), вже зробили все, як ви казали на уроках і хочемо проконсультуватись, що робити далі».

Олеся з командою влаштовують у соцмережах різні акції, залучаючи друзів та фоловерів до придумування імен новим членам Зграї чи пропонують різні вікторини. Призи – невеличкі ручної роботи іграшки, які Олеся сама шиє. Можна допомогти Зграї, купивши через інтернет якусь з іграшок, шарфик ручної роботи (знову ж таки, Олеся), шапку чи ще щось.

Минулого року МАНДРИ приїздили до Запоріжжя, коли Олеся та її команда разом із співробітниками Центру рукокрилих влаштували випуск кажанів. Кажанів було врятовано, вони вдало перезимували та повернулися в природу. Всі види українських кажанів занесені до Червоної книги і про це варто пам’ятати.

«Вага кажана – 25–28 грамів, – розповідає Олеся, – але ми маємо поважати життя, незалежно від його розмірів!». Зараз спить і бачить зимові сни нова «партія» кажанів. Тож навесні стежте за Олесиними анонсами! І, можливо, ви захочете поїхати до Запоріжжя і власноруч випустити кажанчика на волю!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

5 × 3 =