Леся Москаленко

«Я, коли був малим, часто питав у свого батька, як могло статися, що кожна родина у нашому селі Кондопулі на острові Лімнос має будинок. Я не міг зрозуміти, як вдалося людям збудувати будинки, коли ми всі живемо так скромно, – розповідає Пантеліс Бумбурас, голова благодійної організації «Фонд Бумбураса» та засновник будівельної компанії «ГЕФЕСТ»

– Після війни, а саме на цей час припало моє дитинство, люди на Лімносі жили дуже бідно. Не було одягу, не було предметів розкоші, зате було повно їжі. Ми ніколи не знали голоду, наша земля щедро годувала нас. М’ясо коштувало дешевше за консерви. На рівнинах острова паслися великі стада овець та кіз. Молоко, масло, сири, йогурти, – все це у нас було завжди. Як і інжир, фісташки, апельсини та мандарини. І виноград, а разом з ним – і вино. Зате оливок тоді якось не садили на Лімносі. Я нещодавно купив ділянку 20 соток і засадив оливками. У цьому році вже зібрав 200 кілограмів оливок.

• Пантелеймоне Васильовичу, як жив острів після війни, як люди заробляли на життя?
Завжди торгували, продавали продукти, молоко, сир, яйця. Овочі, фрукти. Лімнос був другим після Єгипту виробником вати (бавовни). Та потім настали часи, коли все знецінилося, продукти стали дешевими. І десь у 1965 році люди почали покидати острів.

Мій батько подався до Німеччини, двоє маминих братів – аж до Австралії. Вони обіцяли тоді надіслати і нам запрошення, та так і не надіслали. Я цьому і радий, зізнаюся. Я радий, що моє життя склалося так, як склалося. Тато кликав нас перебиратися до Німеччини, але ми не хотіли, бо у мами були проблеми зі здоров’ям і клімат рідного острова їй підходив ідеально.

• Я знаю, що ви дуже рано почали працювати і в підлітковому віці поїхали до Афін…
Не я один почав працювати рано. Це тоді була не дивина. Половина людей на нашому острові у 12–13 років вже працювали, допомагали всюди, де могли. Тож коли мені виповнилося 15 років, я був звичний працювати і поїхав до Афін. Там працював на будівництві, а увечері вчився.

• А як на Лімносі у вашому дитинстві святкували свята?
Весело! Я пам’ятаю своє дитинство, у якому люди любили свою роботу, цінували спілкування, раділи святам та вихідним і проводили їх дуже весело у колі родичів, друзів, сусідів. Пригадую, як святкували Новий Рік. Мій тато Васіліс, разом зі ще п’ятьма Васілісами ходили один до одного в гості. Приходили до нас, мама готувала різні смачні страви.

Ми отримували справжнє задоволення від святкування, чекали цього. Як ми тоді жили без телефонів, телебачення, інтернету?.. Але було цікаво! Ми дуже багато дізнавалися нового. Ті, хто їздив десь працювати і мандрувати чи робив бізнес в інших країнах, згодом поверталися і розповідали нам про своє життя. Моряки, капітани, деякі з них знали по п’ять мов. Вони ділилися досвідом. Мій дідусь, наприклад, мав гарний ресторан в Александрії.

! 007
На осінньому турсалоні в Києві. На фото – Пантелеймон Бумбурас та Іоаніс Дасопулос (директор Центру туризму Греції в Україні) з колегами на грецькому стенді

• А як ви розважалися в дитинстві?
Всі хлопчики тоді грали у футбол. Це було наше захоплення. В морі якось не дуже плавали, хоч моє село Кондопулі і недалеко від моря. У море я виходив зі своїм дідусем. Ми ловили рибу і солили її.

• А як оцінюєте туристичні перспективи Лімноса?
Лімнос дуже привабливий і цікавий острів. Ним вже цікавляться не лише грецькі туристи, приїздять і гості з Європи. Острів великий – площа його 475 квадратних кілометрів. Безліч чудових пляжів і варіантів відпочинку на острові. Я переконаний, що інтерес до Лімноса лише зростатиме, бо Лімнос – це рай!

 

Пантеліс Бумбурас, засновник будівельної компанії «ГЕФЕСТ» з центральним офісом в Одесі. А також голова «Фонду Бумбураса», відомий не лише в Україні та Греції підприємець і меценат. Компанія «ГЕФЕСТ» будує в Україні і Греції житлові та офісні будівлі, торговельні центри та ресторації, лікарні.

Живе Пантелеймон Васильович в Одесі, місті, де колись була заснована організація «Філікі Етерія» і зародився грецький визвольний рух. Пантеліс Бумбурас є патріотом Греції та України.

Пантеліс Бумбурас народився 1955 року на острові Лімнос. Одружений, має трьох дітей, старший син – Васіліс «права рука» батька у компанії «ГЕФЕСТ».

Основні напрямки діяльності «Фонду Бумбураса»: підтримка українського еллінізму та допомога грецьким спільнотам і грецьким школам за межами Греції. Фонд активно підтримує грецькі школи в Україні, здійснює багато благодійних проектів.

Коштом фонду проводяться наукові дослідження в Греції та Україні, друкуються книжки, проводяться мистецькі та культурні заходи, здійснюється допомога українським грекам, які зараз живуть на Сході України біля лінії фронту. «Фонд Бумбураса» виступає спонсором Генерального консульства Греції в Одесі і Посольства Греції в Києві.

! Το περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Τουρισμού στην Ουκρανία στην 24η Τουριστική Έκθεση UITM 2017_2

Восени 2017 року за підтримки «Фонду Бумбураса» в Києві було відкрито Центр туризму Греції в Україні. Він також проспонсорував грандіозний прийом з цього приводу, на який прийшли сотні гостей.

!! 001

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

19 − 7 =