Віктор Малєй

Райський куточок Нідерландів

Гелдерланд, із столицею містом Арнем – найбільша і одна з найкращих з дванадцяти провінцій Голландії. А в Гелдерланді є своя перлина Ахтерхук – Ведмежий закуток, неймовірно гарний і затишний сільськогосподарський регіончик на кордоні з Німеччиною.

Він займає територію колишнього графства Зюфен між Айселом та Старим Айселом, повноводними судноплавними річками – притоками Рейна на заході і Німеччиною на сході. Навкруги поля, пасовиська і ліси з велетенськими деревами.

Завдяки Атлантичному океану клімат м’який, вологий і помірно теплий. Тому пасовиська придатні для використання 9–10 місяців на рік, а картоплю вирощують як на конвейєрі: з травня до пізньої осені. Місцева фабрика Аviko, що входить до четвірки найбільших у світі, переробляє весь урожай каліброваних бульб на безліч видів чіпсів, паличок, хрустиків, картоплю-фрі та експортує це по всій Європі.

В лісах повно дикої звірини, а на полях масово зимують перелітні птахи. Наприклад, тисячі жирненьких диких гусей. Вони перебувають під захистом держави, хоч фермери їм не раді, бо ті псують посіви. А наші фермери були раді і швиденько б їх поїли.

Завдяки своїй віддаленості від великих центрів та бережливому ставленню людей тут збереглися традиції і атмосфера старої Голландії. Майже нема іммігрантів, що окупували Амстердам і Роттердам. Люди веселі, відкриті й оптимістичні. Проблеми у кожного, звісно, є, але голландці добре розуміють, що у порівнянні, наприклад, з нашими бідами, то не такі вже й проблеми. Тому поширене волонтерство і соціальна допомога.

carnaval-zaterdag-012
Карнавал у Хуммело

Регіон вважається найкращим у Голландії для велотуризму, активного відпочинку вихідного дня. Регулярно проводяться ярмарки, квіткові та музичні фестивалі, виставки садового мистецтва. В лютому містечками, наче цунамі, прокочується феєричний карнавал «Марді Гра» (Жирний вівторок), по-нашому Масляна.

До цього свята весело і творчо готуються цілий рік. Фермери, студенти, футбольні клуби творчо і з гумором будують мобільні фортеці, замки, опудала політиків, міфічних звірів… Шиють маскарадне вбрання. Groelsh – знамените місцеве пиво з 400-літньою історією ллється рікою під різноманітні стейки, снеки та інші закуски.

На фермі зайві працівники не потрібні

За останні десять років мені пощастило побувати тут в справах понад двадцять разів. І кожного разу намагаюсь знайти час, щоб побачити щось нове.

От і цього разу відвідав біологічну молочну ферму поблизу Хуммело.

Взагалі корова, молоко і особливо сир – це візитівка Голландії. Kaaskop, Сирна голова – так про голландців говорять сусіди.

Використовуються передові і майже фантастичні технології виробництва і переробки молока. Роботизовані комплекси доїння розміщують прямо на пасовиськах. Корови самі заходять в такий комплекс, щоб подоїтись і перейти на сусіднє поле.

Як цe працює? Розумні фермери давно підмітили, що в кожному стаді встановлюється чітка ієрархія. Є корова–лідер. І далі по порядку значимості.

Тому достатньо навчити лідера щось робити, і все стадо буде повторювати. Просто і ефективно. А далі справа техніки. Комп’ютер керує процесом, аналізує всі індивідуальні параметри молока, контролює стан кожної корови і видає рекомендації на центральний комп’ютер.

Фермер приїжджає лише забрати охолоджене молоко і одночасно внести необхідні корективи. Такий підхід дає можливість одній фермерській сім’ї утримувати будь-яку кількість корів. Тому держава встановила обмеження – максимум 300 корів на одну ферму.

Біоферма «De Pasop» (www.de-pasop.nl), яку ми відвідали за сприяння моїх голландських друзів Роберта Еркеленса та його дружини Моніки, виникла на базі традиційної сімейної ферми після інвестиції ЄС. Про це свідчить велика синя табличка з прапором ЄС на стіні корівника.

Ферма, її ще називають ранчо, має власних 50 га та 12 га орендованих полів і пасовиськ для природного утримання 80 корів, 35 телят і 40 племінних свиней. Коровам тут не відпилюють роги, а поросятам не рубають хвости.

Якби тільки це, то в Україні всі корови і свині були б екологічними. Але є інші, більш суттєві вимоги: ніяких антибіотиків, натуральні корми без добавок, здорова екологія і забезпечення максимального комфорту, щоб корова не мала ніякого негативу. Бо погані емоції еко-корівкам протипоказані. Тому отримати біосертифікат дуже не просто. Плюс щорічне його підтвердження.

%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%b7-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bc
Петер, власник ферми, та Віктор Малєй, автор статті

Нас зустріли життєрадісні Петер та Івонна – фермери в хтозна-якому поколінні.
Старше покоління вже на пенсії, але допомагає потроху. Також і троє діток-школярів. Хтось з них успадкує фермерську справу.

Стадо якраз чинно поверталось з пасовиська. Перша десятка – в строгому ієрархічному порядку з лідером на чолі. Високі, ситі, породисті і досить чисті корови всіх мастей гордо несуть кожна величезне двохвідерне вим’я.

Збір відбувається на критому майданчику, обладнаному циліндричними щітками-чухавками. Буцнула носом, і щітка закрутилась. Знай, підставляй спину та боки. Потім захід в доїльне відділення, сучасне, автоматизоване, але з мінімальною необхідністю, і знов на поле. А молоко охолоджується і тричі на тиждень відвозиться чепурними молоковозами з емблемою «Екологічне молоко» на сиропереробну фірму «Аврора». Сюди ж завозять своє еко-молоко ще вісім таких же біоферм регіону.

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%e2%84%965-%d0%b2-%d1%96%d1%94%d1%80%d0%b0%d1%80%d1%85%d1%96%d1%97
Корову чистять перед доїнням

Після короткої екскурсії по фермі з показом процесу доїння, ми посиділи на відкритій терасі дерев’яної прибудови, що за десять метрів поряд. Все в квітах. Чисто, ніяких запахів і мух нема. На стінах розвішані картини, антикварні ліхтарі, металеві грілки, інструменти та інші фермерські аксесуари, якими користувались ще їхні діди і прадіди.

Протестували свіже молоко та сири, які виготовляє «Аврора» з їхнього молока. Молоко має справжній насичений смак, який нагадав мені щасливі дні далекого дитинства у гостях у баби на Чернігівщині. Тоді ще все було натуральне.

Заглянули в невеличкий магазин при фермі. На полицях представлені тільки екологічні місцеві продукти: десятки марок еко-сирів, свіже молоко, мед, яловичина, свинина і курятина. Ціни вищі, ніж у звичайних магазинах. Хоч держава і надає дотації, але собівартість екологічної продукції висока.

%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d1%83
Тераса для перепочинку

Поговорили про нелегке життя фермера. Робота починається рано і триває увесь день, без вихідних. Для досягнення успіху в цьому висококонкурентному середовищі потрібно бути універсалом, моніторити нові технології і вміти працювати з технікою, комп’ютером. Тому вчаться все життя.

На відпочинок вибираються нечасто і всією сім’єю. На час відпустки замовляють в спеціальній сертифікованій фірмі підміну, яка коштує недешево, близько 17 тис. євро на тиждень. Але життям задоволені й іншого не бажають.

familie-vels-biologische-boerderij-de-pasop
Родина Петера та Івонни

Петер зібрався кудись їхати трактором. Тож ми подякували, купили трохи різних сирів і попрощались, збагатившись новим досвідом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

fourteen − eleven =