Кореспондент МАНДРІВ набув під час подорожі на острів Ко Чанг дивовижного досвіду

Володимир Ільченко

У яку пору року найкраще їхати до Таїланду? Якщо ви подумали про літо, зиму, ранню весну абощо, – відповідь неправильна. Таїланд прекрасний завжди – цілий рік. Не вірте в страшилки про сезон дощів: коли він настає, дощ ллє всього хвилин п’ятнадцять, а далі – знову чудова курортна погода… Що робити в Таїланді? Перелік занять – нескінченний. Та хотілося б почати з нетрадиційного. У Таїланді ви можете дуже красиво, елегантно й вишукано одружитися.
Прямо на пляжі

Від Києва до Бангкока

Подорож до Таїланду може бути приємною і невтомливою, якщо правильно спланувати її і вибрати гарного перевізника. До Бангкока найкраще добиратися рейсом авіакомпанії МАУ, яка володіє сучасним суперкомфортабельним авіалайнером Боїнг 777. Більш того, МАУ – єдина авіакомпанія, що виконує прямий рейс до Бангкока.

! IMG_3830

Власне, подорож на борту літака стане вже початком свята: під час перельоту можна налаштуватися на романтичний відпочинок, вибравши фільм з великої бортової фільмотеки системи розваг Overall. Тут також відмінно організовано й харчування: заздалегідь замовлені або вибрані на місці страви бортової кухні дадуть вам змогу не тільки відновити енергію, а й насолодитися їх вишуканим смаком.

«Ти нас одружиш»

Це промовисто продемонструвала зіркова пара – Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян, які здійснили подорож до Таїланду задля ще одного скріплення шлюбу на далекому тайському березі. Офіційно вони стали чоловіком і дружиною ще за півроку до того. Першу шлюбну церемонію для них на березі Дніпра проводив співак Олег Винник.

! IMG_7920
Вечеря в ресторані з традиційними тайськими маріонетками

Кореспондентові МАНДРІВ випала нагода летіти з цією парою в одному літаку Київ – Бангкок, та ще й поселитися з ними в одному готелі на острові Ко Чанг – The Centara Koh Chang Tropicana Hotel.
Тут моя розповідь потребує певної деталізації.По дорозі до готелю мимоволі я підслухав розмову зіркових наречених.

– Ти дивився сценарій весілля?
– Так, у загальних рисах…
– Уявляєш, за сценарієм, церемонію одруження проводитиметься російською мовою. Я хочу одружуватися українською…
– Я теж.
– Нам потрібен інший ведучий!

І раптом погляди наречених зупиняються на моїй скромній персоні.
Я, звісно, погоджуюся, намагаючись не виказувати хвилювання. Адже не щодня в житті людини випадає нагода когось одружити, а тим більше – відомих людей, та ще й у Таїланді.

Часу підготуватися нібито вдосталь – цілий тиждень, хоча весь цей час занятий екскурсіями, зустрічами, «ентертейнментами», організованими Туристичним Управлінням Таїланду, які я висвітлюю в режимі онлайн.

Адже Таїланд – це не лише вічно тепле море й гарні готелі, а й розкішна тропічна природа, старовинні будистські храми, неперевершена тайська кухня. Зазвичай туристи знають кілька відомих островів, куди їздять відпочивати, і мало що чули про справді екзотичні туристичні маршрути на північ країни та довкола столиці Бангкока.

…Згадую свою маму, яка, працюючи секретарем сільської ради, одружила сотні пар. Ще школярем, я часто бував на урочистій церемонії… Пригадалися слова, які вона промовляла до молодят – щось про народження нової родини, про любов, злагоду, достаток і т. д.
Інтернет подає десятки різних сценаріїв. Творчо опрацювавши різні варіанти, накидаю короткий текст. Нарешті згодився досвід, отриманий за три роки роботи президентським спічрайтером.

На рушник у раю

Ко Чанг із тайської перекладається як «острів слон». Ці працьовиті тварини й справді мешкають на острові і є його символом. Сам острів дуже гористий, укритий густими джунглями і є частиною національного морського заповідника. Тут заборонені травматичні для природи види водного спорту, шкідливі виробництва.

! 34072654_1011480549019417_612352733139173376_n
У готелі The Centara Koh Chang Tropicana Hotel

За розміром це третій острів у Таїланді після Пхукета й Самуї.
Чотиризірковий спа-готель The Centara Koh Chang Tropicana Hotel розташувався прямо на березі океану з чудовим пляжем серед буйної зелені. Великі просторі номери оформлено в традиційному тайському стилі, з дерев’яними меблями, мають приглушені тони. Ресторан пропонує як тайські, так і європейські страви, екзотичні фрукти подаються цілий рік.

Весільна церемонія має відбутися на готельному пляжі. Вишколений персонал готується ще з опівдня. Встановлюють символічну браму, яка відділяє подружнє життя від дошлюбного, столик із шампанським, усе обвішують квітами, надуваними кульками та всілякими блискітками.
Важко придумати відпочинок, кращий, ніж на острові Ко Чанг. Зелено, в міру тепло (не спекотно!). Відмінний сервіс, морська вода – тепла як кокосове молоко. А стати в такому раю на рушник – мабуть, особливе задоволення.

! 33990844_1011339435700195_3783911503975940096_n
Церемонія одруження

Вони наближаються до заповітної брами під пісню, яку виконує Тоня. Видно, що хвилюються.. Я хвилююся ще більше: у них це все-таки не вперше, а я в житті ще жодного разу нікого не одружував…

Пляжники – німці, італійці, росіяни – обступають весільну церемонію з усіх боків, обговорюють весільну сукню, діляться одне з одним враженнями.

«Повторюйте, за мною, наречений, – урочисто промовляє ведучий, себто я. – Я, Арсен, беру тебе за дружину, обіцяю все життя дбати про тебе, любити тебе і бути вірним чоловіком. Повторюйте за мною, наречена…»

! DSC_0488

Оголошую Тоню і Арсена чоловіком і дружиною та запрошую присутніх привітати нову родину. Полегшено зітхаю, щасливі молодята, ступивши в легкі надвечірні хвилі, влаштовують фотосесію. Весільна сукня легко вбирає морську воду.

Джакузі під дощем

На Ко Чангу ми провели насичені відпочинковими подіями три дні. Добираються сюди, як правило так: внутрішнім перельотом із Банкока до містечка Трат (година льоту), із якого до острова півгодини поромом.

Ко Чанг оточений численними острівцями, де туристи «сноркають», пірнають, купаються – одне слово розважаються. Нас повозили по найвизначніших із них. Кілька разів зривався короткий тропічний дощ, сховатися від якого практично неможливо, навіть під навісом катера.

Найкращий вихід залишатися в купальному костюмі, запакувавши в целофанові торби гаджети, документи й гроші, і насолоджуватися… Купатися під час зливи – теж особливий кайф: знизу вода, угорі вода – суцільне джакузі.

! IMG_8791
Українці обідають власноруч приготованими стравами

Том-ям і ойл-масаж

Досі я вважав, що Бог дав мені пристрасть до тайської їжі, але забув наділити кухарськими талантами. Відвідання майстер-класу досвідченої тайської кухарки, що влаштувала свій бізнес неподалік готелю, спростував мої уявлення. Під її керівництвом навіть мої не вельми пристосовані до кухні руки зварганили якісь крученики з рисового паперу, м’яса та всіляких приправ, квітів і трав та навіть справжній гострий суп том-ям, який я обожнюю.

! IMG_8749
Тайська кухарка дає майстер-клас із приготування екзотичних страв
! IMG_8742
Набір овочів для куховарення

І звісно, ніхто з нас, перебуваючи в Таїланді, зокрема й на острові Ко Чанг, не пропускав можливості відвідати масажний кабінет.
Якщо запитаєте, який би масаж (у списку їх завжди кілька) я порекомендував туристові-неофіту, я б, напевне, порадив спробувати всі.

Звичайний тайський масаж – робота для всього тіла. Вас перевдягають у спеціальний костюм – і крутять вас на всі боки. Він добре розслабляє і розтягує м’язи… Масаж ніг додає сил і енергії стопам і литкам. Шиї – дає просвітлення голові, особливо після затяжної застільної (чи пляжної) ночі. Найделікатніший – так званий «ойл масаж». Вас залишають у практично прозорих одноразових трусиках, змащують олією тіло і… масажують. Результат – підвищення настрою, гнучкість, прилив крові до всіх частин тіла… Усе залежить від вашої персональної чутливості…

Про інші принади Таїланду, з якими ми ознайомилися під час мандрівки, читайте в наступному номері МАНДРІВ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

five × 2 =