У відпочинку я люблю самостійність, свободу і незалежність. Тому й купив собі трейлер, який дає мені повну автономність. Торік відпустку провів на Миколаївщині. Цього року зупинив свій вибір на Одещині

Ігор Скибун, фото надані автором

На календарі 15 липня, неділя. Виїхали о п’ятій ранку з Києва, під Уманню спочатку порвало одне колесо, а потім ще й друге (з чотирьох). Довелося купити нову гуму білоцерківського виробництва, щоб уникнути подальших пригод.

Дорогою зателефонував знайомому стосовно автокемпінгів, він порекомендував Санжейку, за 30 кілометрів від Одеси. Одразу за містом на мене сунув нескінченний потік зустрічних авто – неділя, люди повертаються з вікенду.

З урахуванням зупинок, з повною заміною коліс на трейлері, дорога завдовжки в 505 кілометрів від Києва до Санжейки зайняла 12 годин.

Місцеві розповіли, як дістатися кемпінгової стоянки: нею виявилося поле в кінці села завдовжки близько кілометра і завширшки 200–250 метрів. В’їзд на поле перегороджено мотузкою. Дядько, схожий на Вінні-Пуха, у шортах з американським прапором і татуюванням «ВДВ» на плечі, збирає з машин по 60 грн за проїзд.

! viber image 4
Навіс зроблено з половини парашута

Враховуючи довжину мого автопоїзда, а це понад 12 метрів, вирішили з дружиною, що спочатку проведемо розвідку на велосипеді (він «їздить» прикріпленим до трейлера). Гарне місце незабаром було знайдено: на краю урвища заввишки 15–20 метрів над морем. Неподалік хтось видовбав лопатою сходи до моря.

! viber image 3
Сходи до моря

Високий берег Санжейки нагадав мені узбережжя в селищі Андріївка під Севастополем, де в дитинстві я кожного літа відпочивав з разом із батьками.

Мій кемпер – це пікап Ніссан Навара та двохосний трейлер, виготовлений у Великій Британії в 1995 році. Усередині трейлера все створено для комфортного проживання в автономному режимі. Є туалет, кухня, вітальня і спальня, акумулятор заряджається від сонячної панелі потужністю 150 Вт. Я зробив навіс з половини армійського парашута ДП-6, закріпивши його з одного боку до трейлера, а з іншого – на розтяжки. Також прилаштував літній душ із бочкою на 125 літрів.

На жаль, найближче джерело прісного водопостачання було за 800 метрів від місця стоянки. Тому по воду я їздив на велосипеді, тягнучи за ним спеціальну бочку – 40-літровий акварол. Дві поїздки по воду щодня суттєво зміцнили мої ноги.

! viber image 5
Поїздка на велосипеді по воду добре зміцнює ноги. На буксирі – акварол із 40 л води

Під час першого запливу в морі увімкнув наручний спортивний годинник у режимі навігації, відплив метрів 300 від берега і почав заміряти свій маршрут. Виявилося, що від нашого місця до маяка у Санжейці 1800 метрів. І потім щоранку я пропливав 3600 метрів.

У цілому за 12 днів відпочинку все було чудово, крім крадіжок з автомашин у мешканців нашого містечка: вони відбувалися майже щодня. Виклики поліції жодних результатів не дали. Тому доводилося весь час пильнувати своє майно.

У селі чотири продуктові магазини, крім того й місцеві селяни продають свою городину та фрукти. Ціни помірні: наприклад, місцеві персики коштують від 10 до 20 грн за кілограм.

Майже на кожному подвір’ї продають вино власного виробництва, ціна від 40 до 50 грн за літр. Якість продукції непогана, перевіряв щодня.

Під час відпочинку познайомився з подружжям із Білорусії. Люди живуть неначе на іншій планеті, де пропаганда їм запудрила мізки так, що вони боялися купувати продукти нашого виробництва, мовляв, усе сумнівної якості. Цікавилися, навіщо ми напали на Росію, де бандерівці та несли іншу маячню. Але в процесі спілкування переконалися, що ми їх не з’їмо і не пограбуємо, більш того, визнали, що українці живуть заможніше, а головне, що ми – вільні люди.

! viber image 7
Барбекю з видом на море

На жаль, кемпінгова культура в Україні перебуває в стані зародження і Санжейка є прикладом цього. Два туалети на весь кемпінг, дві душові кабіни, територію ніхто не прибирає, окрім самих мешканців, немає джерела водопостачання.

Але загалом відпочинок мені сподобався: чисте море, порівняно недалеко від Києва, та й ціна дуже непогана: за 12 днів перебування в Санжейці ми на двох із дружиною витратили 3300 грн.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

3 × 1 =