Про те, як воно не тільки подорожувати, але й жити в Домінікані, а ще про місцеві звичаї та ціни, про китів, урагани і сезони туризму ми поговорили з Галиною Лисенко, директором представництва Міністерства туризму Домініканської Республіки в Росії, Україні та країнах СНД

Леся Москаленко

Галино, моє перше питання несподіване – вам доводилося бачити китів? Я знаю, що Домінікана – одне з небагатьох місць, де їх можна побачити зблизька.

Так, я бачила китів багато разів, починаючи з 1998 року. І досить близько. Щороку наприкінці зими – початку весни вони припливають до берегів Домінікани. Багато туристів спеціально приїжджають в цей період, щоб побачити найбільших ссавців.

cayolevantadoisland3-924761399-o
Острів Кайо Левентадо – домініканський рай біля півострова Самана

Ви багато років прожили в Домінікані. Як вам після цього життя в Пітері?

Я більше року живу вже не в Пітері, наш офіс перемістився до Москви. Після вічного літа Домінікани, звичайно, мені важкувато, а особливо в такому величезному мегаполісі, як Москва. Санто Домінго – теж велике місто, та його навіть порівнювати не можна з Москвою. Але життя в Москві я сприймаю лише як роботу, як тимчасове явище. А мріями і думками я, звичайно ж, в Домінікані.

Поїде туди, як тільки буде можливість?

Поїду. І, напевно, навіть не в Санто Домінго, а ближче до землі, до природи. Я і зараз намагаюся не втрачати можливості бувати там, але це, на жаль, трапляється не так часто, як хотілося б. Відпустку доводиться ділити на дві частини, щоб відвідати і маму, яка живе в Казахстані.

А як ви переносили домініканську спеку, живучи там цілий рік?

Відмінно! Там завжди дме вітерець, і немає такої задушливої спеки. А в деяких регіонах, в горах, наприклад, клімат і зовсім як в середньоєвропейських широтах.

cap_cana_country_style_wedding_12

Ви приїхали на острів, вже знаючи іспанську?

Ні, я її там вивчила. Вона не така вже й складна. У 1999 році прилетіли перші чартери з Росії. Я почала працювати гідом, водила екскурсії. А потім мене запросили на роботу в Міністерство туризму.

У Санто Домінго як до вас ставилися місцеві? І яка там взагалі кримінальна ситуація?

Злочинність, як і в більшості країн світу, є. Але останнім часом багато робиться для зміцнення поліції, її технічного оснащення. Не варто заходити в окремі неблагополучні райони, але такі є в кожному великому місті.

Не треба провокувати злодіїв, одягаючись як новорічна ялинка, прикрашена коштовностями. Гуляти можна спокійно в громадських місцях і туристичних зонах. А прогулюватися просто по вулицях не прийнято.

У Домінікані такий етнічний мікс! І ставляться до іноземців дуже добре. Можна легко потоваришувати з безліччю людей. А стосунки з сусідами – особлива історія. Це не просто взаємні ввічливі привітання, сусіди приносили мені різноманітні страви власного приготування, запрошували на посиденьки. Так прийнято в Домінікані.

У мене там залишилося багато друзів – і корінних домініканців і російських емігрантів зі старої хвилі.

А дітей у місцевих родинах багато?

Раніше було дуже багато, зараз одна-три дитини. Діти виростають і їдуть в Америку або Європу, знаходять там роботу, забезпечуючи батькам гідну старість. Це досить серйозна стаття доходів держави.

Галино, порадьте, який сезон найкращий для подорожі в Домінікану?

Ну це на любителя. Клімат взимку і влітку мало відрізняється, хіба що взимку більше випадає дощів. В основному, вони сильні і короткочасні. Різниця в температурі повітря 3-4 градуси, температура води незмінна.

На узбережжі Карибського моря тепліше, на Атлантичному – прохолодніше. З кінця квітня і до середини серпня погода суха. А кінець серпня – початок листопада – сезон ураганів. Та зараз клімат дуже змінюється на всій планеті, і такої «пунктуальності» немає.

altosdechavon-964164924-o
Альтос-де-Чавон – точна копія іспанського села XV століття

Урагани в цьому регіоні дуже руйнівні. Вам доводилося їх бачити? І як місцеві з цим справляються?

Дуже сильні урагани бувають приблизно раз на 20 років. Я тільки приїхала в Домінікану, коли трапився такий ураган. Це було в 1998 році. Так, урагани несуть руйнування, але місцеві до цього пристосувалися – будинки, в основному, міцні, бетонні, є де сховатися.

Місцеві мешканці занадто допитливі і до того ж добрі католики, тож нічого поганого від життя не очікують. Можуть з цікавістю дивитися на стихію, що насувається. Але вже якщо щось трапилося, сприймають це спокійно і смиренно. А взагалі, в основній своїй масі, вони легковажні, як діти, і великі оптимісти. Напевно, відсутність зими формує такий характер.

Розкажіть, будь ласка, про ціни.

Ціни різні. Але в основному, за мірками іноземців, невисокі. Є продукція, яка виробляється в країні, вона дешевша. Справа в тому, що в Домінікані добре працює закон про вільні економічні зони. Всі іноземні підприємства отримують площі під фабрики, немає податків на ввезення сировини та вивезення готової продукції. Робітники – лише домініканці, а вже серед менеджерів є іноземці.

Класичний набір щоденних продуктів – яйця, м’ясо, овочі, квасоля, рис – тепер коштують дорожче, ніж якихось п’ять років тому, але цілком доступні. Основними продуктами харчування Домінікана забезпечує себе сама.

Цікаво, що у держави немає жодного готелю, нічого в туризмі. Все це іспанські, американські, мексиканські та інші інвестиції. Є маленькі готелі, у них вже господарі – домініканці. І тут для всіх – і місцевих, і гостей – однакові ціни.

Інша розмова, що питання ціни для кожного конкретного ринку і конкретного туроператора залежить від багатьох факторів. Але це комерційні відносини партнерів.

Туристи з яких країн зараз лідирують в Домінікані?

Найбільше туристів з США, потім Франція, Німеччина. На четвертому місці раніше була Росія, але в 2014 році це місце зайняла Іспанія. Швидко збільшується потік туристів з Латинської Америки.

А як ви будуватимете інформаційну політику, наразі і в Україні? На чому будете робити акценти?

У 2015 році будемо просувати окремі види туризму: весілля, сімейний відпочинок, активний відпочинок, в тому числі і в горах, гольф. Наші гольф-поля – одні з кращих у світі. Також будемо говорити про менш відомі, але дуже привабливі регіони Домінікани, зокрема північні. Це відпочинок ближче до природи. Там є куди вийти, там цілий світ за межами готелю.

Будемо розповідати про такі курорти, як Пуерто-Плата, Кабарете, де все «заточене» на молодіжний відпочинок, там вдень молодь займається віндсерфінгом, серфінгом… коротше всім, що дає хвиля, вітер і дошка, ввечері розважається на дискотеках.

Або курорт Самана – ідеальне місце для романтиків. Доносити цю інформацію будемо через зовнішню рекламу, відео-ролики. Також будемо брати участь у виставках. Ну і, звичайно, вся інформація є на нашому сайті. Там цього року відкриється навчальний семінар для агенцій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

13 − four =