Упаковка через переробку отримала друге життя у чудовій книжці «Подорож до дивовижного світу тварин».

Юлія Колісник

Куди подіти пакети з-під соку чи молока, якщо не викинути? Мій брат, наприклад, робить із них годівнички для птахів. Я завжди думала, що це класно, поки не побачила ще крутішу річ – книжку, що колись була просто купою сміття… Називається вона – «Подорож до дивовижного світу тварин». Як відходи перетворилися на енциклопедію і хто в Україні переймається їх сортуванням та переробкою? Ініціатори проекту розповіли про це за екологічним сніданком на літній терасі одного зі столичних ресторанів.

«Батьками» (читай – ідейними натхненниками) унікальної книжки стали менеджер з питань екології компанії Tetra Pak Анна Таранцова та директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов. На презентації зібралися еко-активісти, блогери, представники громадських організацій – переважно зі своїми дітьми. Перше, на чому наголосили: упаковка типу Tetra Pak, всупереч застарілим переконанням, піддається переробці! Ба більше – «Подорож до дивовижного світу тварин» виготовлена повністю з такої вторсировини. «І що тут особливого?» – запитаєте ви.

Річ у тім, що звичайні пакети для рідких напоїв важко відсортувати, бо вони складаються з трьох різних шарів: картону, алюмінієвої фольги та харчової плівки. Через це колись їх вважали непридатними для переробки, але тепер – були б гроші та бажання – це зробити легко. Як саме, демонструють дітям – потенційним читачам нової енциклопедії. Для них на вулиці облаштували пізнавально-ігровий куточок. Кумедний, але переконливий Майстер Переробник спершу просить малечу випити сік, відтак витягує соломинки, ретельно миє пакети, а далі… перемелює їх у блендері на дрібні шматочки – малюки в захваті, старші – в сум’ятті. Саме за таким принципом перероблюється упаковка Tetra Pak. Умовно кажучи, перебита ножами, упаковка розшаровується. З цієї маси целюлоза піде на папір, а решту спресують у спеціальні гранули для різних покриттів, у тому числі асфальту.

Анна Таранцова каже: «Уже не перший рік упаковка TetraPak переробляється в Україні, з неї виходить багато речей, але вони переважно промислового призначення, як-от папір, з нього ми вже робили блокноти. Але книжка є класним прикладом того, який цікавий вигляд може мати річ з відходів, як упаковка через переробку отримала друге життя у чудовій книжці «Подорож до дивовижного світу тварин».

Від ідеї до презентації книжки минуло замалим не 9 місяців. І почалося все навіть не з пустого пакета молока, а з придбання прав на переклад, далі – дизайн, верстка і т. д. Над цим працювала команда видавництва «Ранок». Паралельно на Харківщині Зміївська картонна фабрика виготовляла той самий унікальний папір для книжки… Її дебют відбувся на «Книжковому арсеналі».

!.!

Віктор Круглов пишається: «Це книжка всесвітньо відомого автора Брендана Кірні, і ми перші у світі видали її на еко-папері. Концепція і оформлення класно вписуються в цю ініціативу. А взагалі, енциклопедія неочікувано стала хітом».

Гостям еко-сніданку вона теж припала до душі, а наприкінці заходу кожен отримав по примірнику в подарунок. Ексклюзив, бо в книгарнях енциклопедії поки що немає, а на сайті видавництва така коштує 300 грн! Також Анна Таранцова передала сертифікати на 100 книжок найактивнішим школам у освітньому еко-проекті Zero Waste (від Klitchko Fоundation) та організації «Україна без сміття» – для людей, які приноситимуть упаковки TetraPak до сортувальної станції.

!!

Про екологічні плани директор «Ранку» каже: «Ми одне з перших видавництв, які поставили на своїй території контейнери з роздільного збору сміття. Місія наша – не тільки допомагати розвиватися дитині, а й просувати екологічну свідомість такими проектами. Минулого року ми вклали 3 млн грн в модернізацію паперової фабрики, щоб вона могла переробляти упаковку TetraPak».

Уявіть, середньостатистична сім’я збирає десятки кілограмів сміття на тиждень. Фабрика переробляє його 1000 тонн на місяць. Але та сама сім’я не сортує сміття, тому вторсировину нам привозять з-за кордону, і це тоді, коли в Україні великі площі під звалищами. Щоб в Україні й надалі з’являлися такі книжки, видавництва мають пройти сертифікацію FSC (Forest Stewardship Council), або по-нашому – Лісової опікунської ради. Така відмітка на упаковці чи обкладинці означає, що картон виготовлено з деревини, яка походить з відповідально керованих лісів.

.!.

Прикметно, що на сніданку, з-поміж іншого, пригощали також фруктовим соком у тих самих тетра-паках. Одна гостя, еко-блогерка Мар’яна Бойко, демонстративно поцікавилася, куди їй викинути порожній пакетик. Організаторка швидко знайшлася, і вже в кінці снідання офіціанти принесли торбу, у якій усі тетра-паки зі столу поїдуть на переробку. А потім – хтозна, можливо, стануть новою книжкою, адже для однієї такої потрібно всього з десяток пакетів з-під молока…

!!!

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

5 × 5 =