Анна Романенко, директор Представництва Міністерства Туризму Ізраїлю в Україні розповіла, що цікавого цьогоріч пропонує нам Ізраїль і що приховують ізраїльські пустелі

www.goisrael.com

Леся Москаленко

• Аню, за останні роки, завдяки відміні віз та потужному просуванню Ізраїлю в Україні туристичні потоки суттєво зросли. Які зараз показники?
Ми піднялися з 6 на 5 місце по кількості наших туристів в Ізраїлі. Порядок лідерів такий: США, Росія, Німеччина, Франція, Великобританія, Україна. У 2017 році 177 800 українців відвідали Ізраїль, показавши ріст на 18%.

Фото з архіву Анни Романенко
Фото з архіву Анни Романенко

• Минулий туристичний сезон Ізраїлю проходив під гаслом «Тел-Авів та Єрусалим – два міста, одна відпустка». Чим у 2018-му приваблюватиме українців Ізраїль?
Ми так само запрошуємо до Тель Авіва та Єрусалима, але тепер наш слоган «Два сонячних міста». У ролику, який можна побачити на різних каналах ТБ та в Інтернеті двоє дівчат мандрують Ізраїлем і звучить прогноз погоди «завжди сонячно». Для поїздки до Тель-Авіва чи Єрусалима не буває поганої погоди, там на вас завжди чекає сонце! Цьогорічпро новинки можна дізнатися 29-го травня на ворк-шопі за участі ізраїльських готелів, туроператорів, муніципалітетів Єрусалима та Тель Авіва. Будуть там і журналісти. Для входу потрібна реєстрація.
Ще одна новина – ми запустили новий сайт для українців українською мовою!

• Вже сім місяців минуло відтоді, як ваша колега Лариса Самойлович, що обіймала посаду атташе з туризму у Посольстві Ізраїлю в Києві, повернулася додому. Я пригадую, Лариса казала у своїх інтерв’ю, що всі ті роки ви разом починали день з планування за чашечкою кави і дуже плідно разом працювали. Як вам працюється самій?
Складно, але дуже цікаво! Наше Міністерство працює у тому ж форматі, що і раніше, плануємо всі кампанії наперед, проводимо різні заходи, організовуємо прес тури для ЗМІ. Все ще відчувається брак кадрів у сфері туризму та маркетингу, фахівців саме по Ізраїлю. Не дивлячись на напружений графік, моя робота дуже позитивна, творча, пов’язана з новими досвідами, цікавими людьми, мандрівками.

• Аню, ви так часто мандруєте Ізраїлем, що, напевне, вже все там випробували на собі?
Це правда (сміється), я вже знаю всі закуточки, історичні пам’ятки, туристичні маршрути, морські узбережжя. І побачивши увесь Ізраїль я, нарешті, відчула, де моє серце. Воно належить пустелі! Там я відпочиваю душею і тілом.

 Світанок у Юдейській пустелі. Мандрівки пустелею – це новий туристичний продукт в Ізраїлі. Фермерські господарства у пустелях приймають туристів, там є комфортні будинки з усіма зручностями. Там ніколи немає натовпів, дивовижні вечори та ранки, свіжі продукти, гарне вино, зорі уночі і безмежна тиша. У пустелі є і активності – катання на джипах чи верблюдах, велосипедні маршрути, пішохідні тури, марафони, фестивалі, концерти!

Світанок у Юдейській пустелі.
Мандрівки пустелею – це новий туристичний продукт в Ізраїлі. Фермерські господарства у пустелях приймають туристів, там є комфортні будинки з усіма зручностями. Там ніколи немає натовпів, дивовижні вечори та ранки, свіжі продукти, гарне вино, зорі уночі і безмежна тиша. У пустелі є і активності – катання на джипах чи верблюдах, велосипедні маршрути, пішохідні тури, марафони, фестивалі, концерти!

• Розкажіть про це детальніше, будь-ласка!
Мандрівки пустелею, це новий туристичний продукт в Ізраїлі, який зараз стрімко розвивається. Свого часу держава підтримала «першопрохідців», котрі започатковували ферми в пустелі. Люди їхали в якусь з пустель Ізраїлю, оселялися там, хтось розводив кіз чи овець, робив сири, інші – садили свіжу городину чи виноград і виробляли вино. Зараз ці ферми приймають туристів, там є комфортні будинки, з усіма зручностями. Там ніколи немає натовпів, лише пустеля навколо, дивовижні вечори та ранки, свіжі продукти, гарне вино, зорі уночі і безмежна тиша. А що ще треба для щастя?…

• А як довго їхати до ферм?
Приблизно годину углиб пустелі, а вже самі фермерські господарства недалечко одне від одного, за 20 хвилин на машині. Тож можна орендувати машину і влаштовувати собі тур фермами. Є такі тури в пустелі Негев, один з них, наприклад, називається «Дорогою вина і сиру» з дегустаціями домашніх сирів та вин, або тур «У пошуках скарбів Набатеї» з пошуками води в пустелі. У пустелі є і активності – катання на джипах чи верболюдах, велосипедні маршрути з вказівниками, пішохідні тури, там влаштовуються марафони, фестивалі, концерти!

Можна навіть покататися з піщаних гір на борді (сендбордінг). У Ізраїлі абсолютно безпечно орендувати машину і влаштувати собі тур пустелями! Наприклад, можна приїхати у місто Міцпе Рамон, там недалеко знаходиться кратер Рамон. В цей кратер організовуються спуски. У Міцпе Рамон можна зупинитися на якийсь час а потім звідси вирушити далі – до ферм у пустелі.

! 20141106_2572
Фото Ігоря Сальникова

• Ви каталися з барханів і спускалися у кратер?
Я все це випробувала, і у кратер спускалась, спочатку некомфортно, бо ти перебуваєш ніби у невагомості, у підвішеному стані, але, повірте, це незабутньо! Я всі пустелі Ізраїлю об’їздила і дуже раджу українським мандрівникам відкрити для себе цей вид подорожей! Щороку у грудні я беру відпустку і їду до Ізраїлю в пустелю. З жовтня по травень – найкращий час для цього! Січень-лютий – низький сезон, коли ціни дуже приємні. А невдовзі відкриється новий аеропорт Рамон у пустелі і мандрувати буде ще зручніше!

• А є щось, що ви ще не спробували з «пустельних» розваг?
Як не дивно, є! Я мрію полетіти над пустелею на повітряній кулі і побачити усе це з висоти! І такі польоти вже є, тож під час наступної відпустки, може, спробую!

Сендбордінг в Ізраїлі зараз дуже популярний вид пустельних спортивних розваг. Підприємець Дрор Бен-Ор та його дружина заснували власну компанію, яка в Ізраїлі влаштовує катання на джипах та бордах у пустелі. І якщо ви плануєте мандрівку до Ізраїлю, спробуйте, не пошкодуєте
www.drorbamidbar.co.il
www.facebook.com/drorbenor

Більше інформації
про подорожі у пустелі Негев
www.negevtour.co.il

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

twenty + ten =