Оксана Лігостова, фото автора

Морю передали спецій. Терпкий запах забиває ніздрі, збуджує апетит. Круто посолена, щедро присмачена прянощами юшка з морепродуктів. Не пригадую, щоб морська вода пахла аж так несамовито. А, може, я просто давно не була на морі

Стою біля смужки нічного прибою, дослухаюсь до шуму хвиль упереміш із кавканням рацій охоронців, які про щось перемовляються між собою по-арабськи. Я розпитала одного, у нього зміна до шостої ранку і ділянка відповідальності від пляжу до басейну. Він чергуватиме з рацією під моїми вікнами всю ніч. Такі часи.

Медіна (східний базар) у столиці Тунісу
Медіна (східний базар) у столиці Тунісу

Ми заселилися в готель уже під вечір. Металошукач на вході, озброєний патруль з боку моря. Після двох терактів, які сталися в Тунісі торік – один на пляжі, один у музеї Бардо – заходи безпеки на тутешніх курортах посилили безпрецедентно. Охоронці ходять з автоматами і вівчарками, на кожному кроці відеокамери, а рух туристичних автобусів країною поліція відстежує з супутника.

Туніс – дуже вестернізована арабська країна, такий собі іслам-лайт. Хочеш – засмагай у буркіні (це купальник для мусульманок, радше схожий на гідрокостюм), а хочеш – у бікіні. Вільно продається алкоголь, є навіть офіційні публічні будинки. Одне слово – ліберальна Європа.

dsc_3178_1

Зараз туристів з Європи тут поменшало і тепер обслуга готелів активно опановує російську мову. Росіяни, для яких закрилися Туреччина і Єгипет, масово подалися в Туніс. Українців тут теж дуже хочуть бачити.

Так дивно – ми з ними воюємо, і ми з ними щойно пообідали, за столами поруч, морським окунем під туніське вино. Гібридна війна, гібридний мир.

Ми на тлі Карфагена

«Ол-інклюзив» зіпсував туристів, – бідкається гід. Він каже, раніше люди більше їздили по екскурсіях. А тепер, коли напої та наїдки безплатні, не потикають носа з готелю. Мабуть, саме такі любителі проводити відпустку біля басейну, зі склянкою віскі в руках, і розпускають байки про те, буцімто в Тунісі нема чого дивитись.

Неправда. Тут римський амфітеатр, майже рівний Колізею. Мечеть, четверта за значенням серед мусульманських святинь після Мекки, Медини та Єрусалима. Синагога, найдревніша в Африці. Де ще, крім Тунісу, можна скупатись у гірському оазисі? Покермувати верблюдом серед барханів класичної Сахари? Погостювати у печері троглодитів?

dsc_3275_1

Та хоч би який важкий на підйом був нинішній турист, він мусить виконати в Тунісі бодай обов’язкову програму-мінімум. Для цього доведеться пожертвувати теплим морем, пляжем із білим дрібним пісочком і «ол-інклюзивом» всього лише на один день.
Адже після повернення додому вас неодмінно запитають: чи ти бачив Карфаген?

Особисто у мене склалося враження, що Карфаген так і не був зруйнований. І навіть посипання спаленого міста сіллю – цей наївний засіб древніх – не допомогло. Життя відновилося, і купку руїн давньоримських вілл сьогодні впритул обступили вілли сучасних багатіїв. Зараз тут круте передмістя столиці, щось на зразок київської Конча-Заспи. Кілька древніх колон правлять для тих вілл за коштовну декорацію. Місце якнайкраще надається для фотосесій і флешмобів. Ми провели свій, розгорнувши на тлі терми Антоніна український прапор. Вийшов такий собі «Карфагеннаш».

Далі в нашій одноденній екскурсійній програмі музей Бардо, а потім знамените біло-синє місто Сіді-Бу-Саїд.

 

Біло-синє місто Сіді-Бу-Саїд називають «містом закоханих»
Біло-синє місто Сіді-Бу-Саїд називають «містом закоханих»

Музей Бардо справляє враження. Навіть не чекала, що римські мозаїки – це аж так цікаво. Колись вони прикрашали підлоги домівок багатих римлян, і кожен замовляв сюжет на свій смак і розсуд. Тепер – звісно, з допомогою тлумачень гіда – кожна з тих мозаїк читається, як захоп­люючий роман про давні римські звичаї. А ось моторошний експонат – стела з місця дитячих жертвоприношень, що їх практикували мешканці Карфагена.

dsc_2739_3
У музеї Бардо вчителька пояснює школярам сюжети римських мозаїк

А ось кімната з гарему бея – справжня, вигадливо удекорована, з велетенським ложем посередині. Як розповідає гід, деякі з експонатів повернули до музею п’ять років тому, коли Жасминова революція скинула туніського диктатора Бен-Алі і він утік до Саудівської Аравії. В спорожнілому президентському палаці тоді знайшли купу вкрадених історичних раритетів. Тигр екс-президента спав у єгипетському саркофагу, кухонна витяжка була прикріплена до античних колон. Навіть не знала, що у наших високопосадовців стільки спільного.

Movenpick. Фреш з ківі та звуки саксофона

Коли на їхнє «Добрий день!» ти відповідаєш «Bonjour», вони радіють непідробно, як діти: «О, то ви знаєте французьку!» Адже по-російськи вони завчили всього кілька фраз, англійською володіє не кожен, а другою державною в Тунісі, французькою, можна й побалакати. «О, то ви не з Росії? Ви з України? А хіба у вас інша мова? А як сказати по-українськи «Как дела?».

Готель Movenpick у місті Сусс
Готель Movenpick
у місті Сусс

В готелі Movenpick, що у місті Сусс, я з радістю затрималася б надовго. З усіх, де ми жили, подорожуючи Тунісом, він мені сподобався найбільше. Оцей свіжовитиснутий сік із ківі – хіба не шедевр? Благородні сири, сезонні овочі, тунець на грилі. І шампанське брют до сніданку, он стоїть відкорковане у відерцях з льодом. І ще одна, притаманна дуже хорошим готелям риса – жодних гучних дискотек, лиш піаніст грає у барі джаз.

dsc_2577_1
У Тунісі немає такого поняття, як заморожене м’ясо чи риба. Ось ця рибина – щойно з моря

І ніяких тобі обгорілих на сонці череванів, що біля басейну накачуються пивом із пластикових стаканчиків. Нічого такого! Тут звучить арабська, французька, німецька, англійська, японська. Ідеально все – від шаленої краси морського краєвиду за вікном до ненав’язливого сек’юріті. Ворота до моря не зачиняють на ніч, власне, нема ні паркану, ні воріт. Як сказав мені охоронець на пляжі, «Ви приїхали відпочивати. Можете робити, що волієте. Хочете – купайтеся вночі».

dsc_2784_1
Медіна у місті Сусс

Вечерю нам накрили на терасі. Над пальмами зійшов східний місяць уповні. Біле вино дихало в келиху, з лобі долинали звуки саксофона. «Ви там у себе вдома розкажіть, що в Тунісі все спокійно, нехай приїжджають на море, – попросив адміністратор, з яким ми розговорились. – Такі зараз часи: у Парижі теракти, у Брюсселі теракти, не застрахований ніхто. І знаєте, не слухайте новин, – додав він. – Бо нам теж у новинах розказують про Україну всілякі жахи. І здається, це не завжди правда».

 

dsc_1680_1
Готельна анімація

dsc_2350_1

За мандрівку дякуємо компанії Оазис oasis.com.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

one × three =