Василь Біленко

Чотири години льоту на борту А-321 авіакомпанії Windrose – і п’ятдесят відсотків сірої української зими змінюються мільйонами кольорів Єгипту. Квіти, трави, пальми, море, сонце – всі атрибути життя мільйонерів доступні більшості наших земляків. Наприкінці січня тижнева путівка на двох від туристичної компанії Tez Tour коштує від 670 доларів.

У вартість входить переліт, проживання в готелі 4–5 зірок, харчування за системою ол-інклюзив. Поєднання ціна-якість у зимовому Єгипті поза конкуренцією. А Синайський півострів має для нас приємний бонус: візу для відвідання Синайської частини Єгипту українцям отримувати не потрібно! А це економія і часу, і 25 доларів на одного

! IMG_8437
Вілпочинок з компанією Tez Tour – це надійність і безпека

Хто рано встає, той більше вип’є

Не полінуйтеся прокинутися о шостій і вийдіть на пляж. Уже досить видно – на горизонті темніють гірські пасма Саудівської Аравії. Від Шарм-ель-Шейха до неї 15 кілометрів по прямій. У морі шумно здійснює заплив «жайворонок» з Черкас, на пірсі беззвучно сидить парочка. О 6.28 праворуч від острова Тиран з’являється цятка, яка стрімко збільшується і перетворюється на сонце. До пляжу біжать троє, на ходу знімаючи світанок своїми телефонами.

За кілька хвилин усе навколо набуває яскравих кольорів: життя прекрасне! Далі можливі два варіанти – продовжити сон у готельному номері з почуттям виконаної роботи (світанок зустріли) чи піти на сніданок до ресторану, який відкривається о сьомій.

! DSC_0669
На пляжі готелю Nubian Village. Вид на острів Тиран

Зупиняємося на другому варіанті. І хоча до місця трапези не більше десяти хвилин розміреної ходи, сонце вже добряче припікає в потилицю, нагадуючи, що навіть узимку воно прогріває повітря до 25–30 градусів тепла.

Найбільша відмінність єгипетських готелів між собою – це ресторанний асортимент. Все дуже просто і зрозуміло: дорожча путівка – більший вибір і навпаки. Але навіть у найскромнішому готелі щойно засмажена яєчня, сосиски й овочі на сніданок вам гарантовані, на десерт – фініки, апельсини, мандарини та інші фрукти-ягоди й різноманітні тістечка.

Автоматна кава і холодне пиво стануть вашими першими напоями нового дня. Хоча можна побалувати себе апельсиновим фрешем за півтора долара.
Після сніданку всі дороги ведуть на пляж або до басейну. Це важка дилема відпочинку: до якого водоймища – штучного чи натурального – долучитися.

! DSC_0567
Мілководний пляж Nubian Village гарний для відпочинку з дітьми

У готелі Nubian Village мені сподобалася неглибока затока з піщаним дном. У ній добре вихолоняти після активної «рубки» на волейбольному майданчику і спостерігати за рибками. Проте справжнє підводне життя вирує на рифах, до яких прокладено пірси. Тут можна провести цілісінький день, зануривши обличчя в масці у 23-градусну воду.

! DSC_0806
Понтон на рифі в готелі Xperience Sea Breeze

Пентапод проти мурени

Один з найкращих рифів – на території готелю Xperience Sea Breeze. Навіть я, дуже далекий від іхтіології, нарахував близько двох десятків підводних мешканців. Вони мирно прогулювалися вздовж рифу, час від часу пасучись на коралах, і роздивлялися двоногих істот, що вторглися в їхню царину.

Пентапод

Єдиний міжрибний конфлікт спалахнув між неприємним на вигляд короткорилим пентаподом і ще неприємнішою перцевою муреною. Пентапод діловито шматував якогось молюска, на який у мурени з’явилися свої плани. Та кілька ударів рилом – і біле тіло метрової мурени щезло у розщелині рифу.

! image_0
Перцева мурена

Переможець завбачливо переніс свій обід на кілька метрів подалі від житла розбійниці. Решта риб спостерігали за двобоєм із не меншою цікавістю, аніж я.

Але постійне перебування під водою таїть у собі небезпеку. І це не акули! Ол-інклюзив пропадає!

Пиво, вина і коктейлі чекають на вас! Зі спраги тут неможливо померти, а от від алкогольного передозу – так. Любителі зеленого змія вирізняються з-поміж інших темно-червоною засмагою, різкими рухами і емоційною відкритістю. Та оскільки переважна більшість єгипетських готелів має великі території, мирне співіснування любителів алкоголю і любителів риб гарантоване.

! eg 2017_8
На пляжі готелю Xperience Sea Breeze

Темні окуляри, коктейль у руці – спостерігати за колегами по відпочинку не менш цікаво, аніж за рибками. Переважна більшість туристів – наші земляки. Багато казахів, є киргизи, білоруси, італійці, британці і голландці. Зовні (окрім казахів і киргизів, звісно) розрізнити важко, треба підслухати розмову.

! eg 2017_4
Фото з папугою

Синьо-жовтий Єгипет

«Учора купила у Діми масло. Намазалася звечора, а зранку таке ліцо, що хоч до сідниці прикладай», – хвалиться вдалою покупкою моя землячка.
– Альоре, альоре, – гукають одне до одного італійці.

Та всім їм далеко до справжніх поліглотів – місцевих. Мабуть, не існує жодної мови, яку б не опанували єгиптяни.

! DSC_0717
Український прапор на фоні острова Тиран

– Уважаємий, давай на масаж, – закликає чорнявий хлопець.

Дізнавшись, що з України, одразу вставляє кілька наших слів.

Україна в Єгипті представлена потужно: за 10 місяців цього року у країні фараонів побувало 650 тисяч наших туристів. Тільки за один грудневий вечір в аеропорту Шарм-ель-Шейха я нарахував 9 рейсів додому.

! DSC_0530
Магазин у готелі Nubian Village

Жовто-блакитні прапори майорять біля кожного готелю, а географію українців можна вивчати в торгових лавках за відгуками: «Спасибо, добрый друг, самый сладкий манго в Египте», – радять Ася і Діма з Києва. Такої ж думки Оксана з Одеси, Таня і Толя із Харкова, Таня з Чернігова і Аня з Кропивницького.

У готелі Nubian Village транслюється п’ять українських телевізійних програм. Одна з них цілісінький день ввімкнена біля пляжного бару, тому легко знайомитися з новинками фармацевтичної галузі – бо в Україні ж зима, холод і застуда! А в нас, у Єгипті – ні!

О другій дня голод жене до ресторану. Кілька видів гарніру, два-три види м’яса, два види риби і розмаїття овочів – такий вибір чекає на туристів у Nubian Village. За кількістю їжі на тарілках одразу можна визначити єгипетських новачків: чим більша гора, тим менше людина жила до цього на ол-інклюзиві.

«It’s been a hard day’s night»

У післяобідньої пори є дві опції: дрімати на розкішному широкому ліжку готельного номера чи скромнішому лежаку біля моря. Обидва варіанти безпрограшні: головне – дотягнути до вечері. Зимове сонце зникає за горами Синаю десь о 17.30.

! DSC_0696
Готель Xperience Sea Breeze

Із заходом у готелі відбувається масова міграція – пляжники йдуть перевдягатися до номерів, а шанувальники широких ліжок прокидаються і переміщаються в бари для аперитиву (якщо можна так назвати десятий коктейль за день).

Після вечері знову постає вибір: продовжити «аперитивити» в барі, спостерігаючи спочатку за дитячою анімацією, а потім беручи участь у дискотеці, чи поїхати у Наама Бей тусуватися та їсти другу вечерю в рибному ресторані Fares чи в Little Buddha, а потім курити кальян.

! eg 2017_1
Олд Маркет у Шарм-ель-Шейху

Або ж поїхати в Old Market бродити по крамничках і влити гроші в єгипетську економіку, а взамін привезти додому туніку, десять папірусів, статуетки фараонів, пахучий каркаде або олію для обличчя, яку рекламувала на пляжі наша землячка.

А потім втомленими, з пакетами, з яких стирчать голови плюшевих верблюдів, повернутися до рідного готелю, встигнути випити останній коктейль (ол-інклюзив діє до опівночі) і впасти в ліжко після такого довгого й насиченого дня відпочинку в Єгипті.

Чому краще подорожувати з туроператором Tez Tour

• Tez Tour дбає про якість перельотів та перевезень, екскурсій, а також забезпечує повний інформаційний супровід своїх гостей.
• Екскурсії краще купувати у перевіреного туроператора
Tez Tour. Це гарантує якість і безпеку.
• Вам не доведеться ні про що турбуватися самим, про все подбає ваш туроператор Tez Tour

За мандрівку дякуємо компанії TEZ TOUR

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

eleven + 17 =